Foto: Pixabay

Bygg Begränsa antalet underleverantörer på byggprojekt till två stycken. Det kräver fackförbundet Byggnads. Men kravet får kritik från arbetsgivarparten Sveriges Byggindustrier. 

Det ska som huvudregel endast få förekomma två led av underleverantörer vid ett byggprojekt. Det är ett av sju krav som fackförbundet Byggnads presenterar i sin guide för offentlig upphandling som offentliggjordes på onsdagen

– Det finns flera anledningar till att vi kommit fram till att vi tycker att det bara ska vara två led av underleverantörer. Dels har vi hämtat inspiration från Norge där det som regel är två led som gäller och så har vi pratat med flera byggföretag som jobbar efter samma princip. Blir leden större än så är det nästan omöjligt att ha kontroll över vilka aktörer som är inne på byggarbetsplatsen, säger Marcus Carlbrand, jurist på Byggnads, till Dagens Arena. 

Marcus Carlbrand, jurist på Byggnads. Foto: Byggnads

Ingrepp på arbetsledningsrätten

Men förslaget får kritik från arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, som menar att det skulle innebära ett ingrepp på arbetsledningsrätten. Enligt Byggföretagen skulle det också vara svårt att genomföra rent praktiskt. 

– Hur ska samma företag utföra så skilda entreprenader som markberedning, betongarbeten, rör, plåt och målning på ett säkert och effektivt sätt? säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Byggföretagen i ett pressmeddelande. 

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef för Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

 

Byggföretagen menar vidare att om varje underentreprenör utför de arbetsuppgifter de är specialister på så förbättras både effektiviteten och säkerheten.  

– Antalet underentreprenörer har ökat sedan Sveriges inträde i EU. Under samma period har antalet arbetsplatsolyckor sjunkit, även om 2023 var ett dystert år för hela branschen. Det finns en långsiktigt positiv utveckling när det kommer till arbetsmiljön, säger Mats Åkerlind. 

Men Byggnads har en annan bild av situationen.

– Vi har sett under flera års tid att i takt med att företag från låglöneländer och fler underentreprenörer kommit in på marknaden så har fusk och arbetslivskriminaltet ökat. När det sker så ökar risken för att oseriösa företag kommer in som inte tar sitt arbetsmiljöansvar. Det ökar i sin tur risken för allvarliga olyckor på byggarbetsplatserna, säger Marcus Carlbrand.