Det blir en stor ökning av jobb de kommande två åren, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Samtidigt blir arbetsmarknaden allt mer segregerad.
Idag presenterade Arbetsförmedlingen sin sysselsättningsprognos över de kommande två åren. Myndigheten spår en ljus framtid, under 2016 och 2017 ökar sysselsättningen med 140 000 personer. Arbetslösheten i sin tur minskar från 7,5 procent år 2015 till 6,6 procent år 2017.
Samtidigt blir tudelningen på den svenska arbetsmarknaden allt tydligare. Medan arbetslösheten minskar bland de med starkare ställning på arbetsmarknaden, får personer med en svagare position allt svårare att hitta ett arbete.
Under 2017 bedömer Arbetsförmedlingen att tre av fyra inskrivna kommer tillhöra grupper med en utsatt ställning på arbetsmarknaden, det vill säga personer med till exempel låg utbildning, personer mellan 55-64 år och utomeuropeiskt födda.
Det är de sistnämnda som ökar snabbast, som också utgör den största delgruppen. Ökningen beror på den allt större utomeuropeisk invandringen under senare år samt införandet av det så kallade etableringsuppdraget.
Tittar på man på statistiken över de som lämnat etableringsuppdraget, kan man se att deltagare med högre utbildning studerar eller arbetar i dubbelt så hög utsträckning som de med låg utbildning, det vill säga grundskola eller mindre.
I budgeten för 2016 har regeringen presenterat en rad förslag för att få fler nyanlända i arbete. Vid årsskiftet ska det bland annat finnas 14 snabbspår för att nyanlända med yrkeserfarenhet eller utbildning inom bristyrken snabbare ska komma in på arbetsmarknaden.
Men för nyanlända med låg utbildning är det andra insatser som behövs säger Johan Nylander, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen.
– Om jag skulle lyfta en sak som är den absolut viktigaste insatsen för den här gruppen som har en kort eller ingen utbildning från sitt hemland, så är det att ta den av den kommunala vuxenutbildningen. Men tyvärr har vi sett stora svårigheter för den här målgruppen att få tillgång till Komvux.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.