Kvinnor i hemtjänst har sämre arbetsmiljö än män i teknisk förvaltning. “Det är en verklighet som vi har fört fram under många år”, säger Kommunals Lenita Granlund.
Arbetsmiljöverket har undersökt genusmönster i kommunal förvaltning. Skillnaderna var större än väntat.
– Jag blev lite förvånad. Vi har inspekterat både tekniska förvaltningar och framför allt hemtjänsten i många år, men just när man ställer två olika verksamheter med samma arbetsgivare mot varandra, så blir man lite överraskad över att förhållandena kan vara så olika, säger Mats Ryderheim, programkoordinator på Arbetsmiljöverket till Ekot.
För Kommunal är skillnaderna inte en överraskning, enligt Lenita Granlund, avtalssekreterare på fackförbundet Kommunal.
– Det är en verklighet som vi har fört fram under många år. Men problemen kan vara svåra att komma åt. Om du till exempel jobbar inom hemtjänsten kan du inte stänga av din maskin och gå hem klockan fem om du står framför en tant eller farbror som behöver mer hjälp, säger Lenita Granlund.
Flera skillnader framkommer i rapporten: I hemtjänsten har cheferna oftare ansvar för större arbetsgrupper. I hemtjänsten har 70 procent av cheferna ansvar för fler än 30 anställda. I teknisk förvaltning har bara 10 procent av cheferna ansvar för fler än 30 anställda.
Anställda i hemtjänsten är mer pressade. 50 procent av de anställda ser arbetskraven och arbetsbelastningen som ett arbetsmiljöproblem. Detta kan jämföras med anställda i teknisk förvaltning där 33 procent upplever samma press.
Hemtjänsten har sämre resurser. Vid arbetsmiljöverkets inspektioner upptäcks dubbelt så många brister inom hemtjänsten som inom teknisk förvaltning. Brister kan exempelvis vara ett otillräckligt antal fordon eller bilar.
– Mönstret är tydligt. Vi ser att arbetsmiljön i kommunerna är sämre inom den kvinnodominerade hemtjänsten, säger Mats Ryderheim.
De kvinnodominerade yrkena inom kommunerna handlar oftast om vård och omsorg av människor. De mansdominerade yrkena inbegriper transporter, renhållning och parkarbete.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.