
Bird
Betyg: 5/5
Film Det närgångna socialrealistiska porträttet av tolvåriga Bailey är en riktig fullträff. Jon Andersson ger högsta betyg åt Andrea Arnolds ”Bird”.
Tolvåriga Bailey bor i en sliten lägenhet i ett arbetarklassområde med sin pappa och sin halvbror. När vi kommer in i handlingen meddelar Baileys pappa att han ska gifta sig med flickvännen Kayleigh. Något som inte faller i god jord hos dottern. Under de följande dagarna får vi följa Bailey på hennes vandringar i det slitna bostadsområdet, som hon tar sin tillflykt till för att komma bort från den kaotiska hemmiljön. En morgon möter hon en mystisk man som kallar sig för Bird. Ett möte som ska ha stor påverkan på såväl Bailey som Bird.
Närgånget och ömsint
”Bird” är ett närgånget och ömsint porträtt av tolvåriga Bailey. En flicka som på grund av yttre omständigheter fått växa upp alltför tidigt. Mammans nya kille visar sig vara våldsam och farlig och Bailey får rycka in som beskyddare av de tre småsyskonen. Samtidigt tar hon på sig uppgiften att hjälpa sin nyfunne vän Bird med att hitta sina föräldrar, som han förlorat kontakten med.

Allt är filmat på ett intensivt sätt. Kameran är i ständig rörelse. De korniga närbilderna på Bailey när hon rör sig genom staden varvas med närbilder på fåglar och fjärilar, filmade med Baileys mobilkamera. Naturbilder som symboliserar en frihet för Bailey som hon inte kan uppleva i den trånga lägenheten. Ett bildspråk som ger filmen en poetisk underton
Totalt fullträff
Regissören Andrea Arnold har gjort sig känd som en stark skildrare av den brittiska arbetarklassen och visat att hon är en sann arvtagare till mästare som Ken Loach. En tradition hon följer på ett mästerligt vis i denna film. Nykiya Adams är ett fynd i huvudrollen som Bailey och Barry Keoghan är lysande i rollen som hennes pappa Bug, som trots sitt struliga beteende visar sig ha hjärtat på rätta stället.
Mitt i den socialrealistiska skildringen smyger Arnold in en liten dos magi. Att berätta vad det är för något och hur Arnold åstadkommer det skulle vara att avslöja för mycket om filmens handling. Det räcker med att konstatera att det görs med små medel och på precis lagom nivå för att inte rubba filmens socialrealistiska berättarton.

Det har kommit flera bra filmer på bio i år. ”Emelia Perez” är en rolig blandning av olika genrer, ”A Complete Unknown” är en minnesvärd skildring av Bob Dylans genombrott och ”Queer” är en både snygg och välspelad film om gayvärlden i 60-talets Mexico City. Men ingen av dem har varit den där totala fullträffen som ”All of Us Strangers”, ”Green Border”eller någon av de andra filmerna som var med på min lista över de bästa filmerna 2024.
Det är därför glädjande att den fullträffen kommit nu. ”Bird” är utan konkurrens årets bästa film så här långt. Betyget är givet. 5 av 5.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.