64 personer har fällts för brott efter Försäkringskassan särskilda insats mot fusk i assistansbranschen.
Under åren 2011-2015 har Försäkringskassan i samarbete med flera andra myndigheter arbetat med en särskilt insats mot fusket i assistansbranschen – kallad Operation Fjord.
Totalt har 26 privata bolag granskats, där det funnits misstankar om systematiskt fusk med tidredovisningar, räkningar med mera.
Hittills har den lett till att 64 personer fällts för brott och i åtta av bolagen pågår det fortfarande polisutredningar, enligt en ny rapport från Försäkringskassan.
Fyra av de dömda personerna är bolagsföreträdare som verkat inom tre olika assistansföretag. De fälldes bland annat för grova bedrägerier, bidragsbrott, bokföringsbrott och skattebrott. Påföljderna varierade från fängelse i sex år till villkorlig dom och dagsböter.
I rapporten beskrivs assistansbranschen som »något av en ›perfekt storm‹ när det gäller möjligheterna att missbruka assistansersättning.«
Anledningarna är flera. Dels handlar det om stora belopp. 1,7 miljoner per år betalas i genomsnitt ut till varje assistansberättigad. Dels bygger systemet på tillit och uppföljningen har varit svag. Och under lång tid ställdes egentligen inte några krav alls på den som ville ge sig in i assistansbranschen. Fram till 2011 krävdes exempelvis inget tillstånd för att bedriva assistansverksamhet. Inte heller behövde företagen redovisa några timrapporter. Tillsammans har dessa faktorer gjort det sannolikt lockande för oseriösa aktörer att etablera sig i branschen.
– Det är otroligt viktigt att skattepengarna går till det de ska, nämligen att ge människor som lever med funktionsnedsättning möjlighet att leva ett liv på samma villkor som alla andra, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.