Foto: Flickr/ HCC Public Information Office
Foto: Flickr/HCC Public Information Office

Om tio år kommer bristen på specialistsjuksköterskor öka med uppåt 25 procent, enligt nya prognoser. »Det lönar sig inte att utbilda sig« säger Annelie Söderberg, Vårdförbundet.

Enligt rapporter från landets länsstyrelser kommer det råda stor brist på specialistsjuksköterskor år 2025. I Stockholms län och Västra Götaland väntas bristen öka med 25 procent och i Skåne och Östra Mellansverige med mellan 15 och 20 procent, rapporterar SVT Nyheter.

Redan i dag märks bristen på specialistsjuksköterskor av i hela landet. Det handlar om stängda vårdplatser, inställda operationer och långa köer till akuten. Bristen riskerar också att bli ett stort problem för Nya Karolinska i Stockholm. Lyckas man inte rekrytera tillräckligt med specialistsjuksköterskor kan sjukhuset tvingas öppna med stängda vårdplatser.

I sin budget för 2016 utlovade regeringen visserligen 600 nya utbildningsplatser för just specialistsjuksköterskor. Men enligt rapporten från Stockholms länsstyrelse är det långt ifrån tillräckligt eftersom utbyggnaden bara beräknas öka tillgången med cirka 10 procent till år 2025.

– Det lönar sig inte att utbilda sig till specialistsjuksköterska helt enkelt, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

Hon hänvisar till en undersökning från Handelshögskolan i Stockholm som publicerades för några år sedan. Den visat att det tar i genomsnitt 19 år för en sjuksköterska att tjäna in sin specialistutbildning, när man räknar in studielån och utebliven lön under utbildningstiden. Och specialiserar man sig inom exempelvis geriatrik eller psykiatri lönar sig det sig inte alls.

I fyra av Sveriges 21 landsting har emellertid Vårdförbundet tecknat avtal med landstinget om att införa så kallad akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor – AST. Det innebär att sjuksköterskorna får full lön under utbildningstiden och fortsatt rätt till villkor enligt kollektivavtal – precis som läkare i Sverige får.

– Men att avtalet finns på plats i fyra landsting är inte tillräckligt. Stockholm har exempelvis inte visat något intresse alls för modellen, säger Annelie Söderberg.