Bild från Arena #3.
Bild från Arena #3.

“Som ett väckelsemöte”. Så beskriver Avpixlats Jan Sjunnesson det när nättrollen möts för att planera vidare för en folkrörelse. Mathias Wåg följer upp “Trollen går ut i solen”.

– Det här är som ett väckelsemöte, förkunnar Jan Sjunnesson stolt.

Det är den 9 juni och han har just avslutat sista delen i Avpixlats föredragsserie på temat hur en Sverigevänlig folkrörelse ska byggas. Nu är diskussionen fri och Sverigevännernas egna celebriteter får ta plats. Avpixlats chefredaktör, Ring P1-veteranen och den antimuslimska twitterprofilen med flest avstängda konton avlöser varandra. Trollhövdingarna träder fram.

Vårens träffar har ägnats åt att diskutera hur nätrörelsen ska bli en genuin folkrörelse. Sverigevännerna vill ha sina egna ABF, Folkets hus, kooperativ och fack.

Fackföreningen Löntagarna var ett första försök som slutade med fiasko. Våren har Sjunnesson i stället ägnat åt att lansera idén om nationella hjälpbyråer i bostadsområden. Dit ska folk kunna gå och få stöd med vardagliga problem som bråkiga ungdomsgäng, om maten i skolan är halal, lokala moskébyggen planeras eller badhuset inför speciella kvinnotider.

– Hjälpbyrån är inte ett medborgargarde, men nästan, säger han.

Första steget är att bygga upp en struktur för egen folkbildning. Sommaren och höstens föreläsningsserier ska ägnas åt islam. Inspirationen till studiegrupperna är hämtad direkt från arbetarrörelsen, med den skillnaden att Avpixlats folkrörelseambitioner bottnar i ett djupt konservativt projekt.

Jan Sjunnesson föreläser om hur välfärdsstaten dödat civilsamhället. En Sverigevänlig folkrörelse måste återskapa civilsamhället och välfärden administreras genom civilsamhällets frivilliginstanser. Välfärden måste knytas till familjer, skattetrycket tvingas ned och lönespridningen öka, förklarar Sjunnesson.

Problemet, menar han, är att svenskarna blivit statsindividualister med en lojalitet till välfärdsstaten, snarare än bärare av en gemensam kulturell identitet. Svenska identiteten har därigenom blivit konstruerad och problematisk.

Påståendet vilar på fakta Sjunnesson hittat på sajten worldvaluessurvey.org. Enligt undersökningen är Sveriges värderingar att beteckna som extrema. Vår motpol på andra sidan skalan är Pakistan.

Var gick det snett? Med makarna Myrdals sociala ingenjörskonst, den moderna svenska kulturens intåg under Lennart Hyland och med Palmes politik. De bidrog alla till att skapa Sverige som ett experimentland, värre än Sovjetunionen, menar Sjunnesson.

– I Sverige kombinerades värderingar med välfärdsstat, i Sovjet behölls ändå de socialkonservativa värderingarna under det realsocialistiska statsbygget, berättar Sjunnesson.

Publiken ryser. I frågestunden får de alla ge sin syn på förfallet. Varför blev svensken så konflikträdd, välfärdskramande och politiskt korrekt? Varför kan inte Sverige vara mer som Schweiz eller Holland, eller ha samma värderingar som i katolska sydeuropeiska länder? Vara ett mer normalt land. Bli lite mer Pakistan, lite mindre Sverige.

Sverigevännernas Sverigekärlek liknar märkligt mycket ett Sverigehat.

Mathias Wåg

Magasinet Arena #3 2015 finns i butik från och med 9/6. Köp nr 3 2015 här. En prenumeration av tidningen kan beställas här >>