Avtal17 IF Metall och IKEM är överens om ett nytt avtal för tvätteribranschen. Avtalet innehåller LO:s samordnade låglönesatsning, vilket välkomnas av förbundet, då 70 procent av landets tvätterianställda tjänar under 24 000 kronor i månaden.
Efter förhandlingar som båda parterna beskrivit som konstruktiva, tecknades idag tisdag ett treårigt avtal med 6,5 procent i löneförhöjningar.
Utöver det fick facket igenom en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000, vilket innebär att det totala avtalsvärdet landar på 6,91 procent.
– Jag är mycket nöjd. Det har gått över förväntan. Arbetsgivarna ville till en början frysa lägstalönerna, men på ett avtalsområde där 70 procent går på lägsta lön blir det oacceptabelt för våra medlemmar, säger IF Metalls förhandlingsledare Darko Davidovic.
Samtidigt får Innovations- och kemiarbetsgivarna (IKEM) igenom krav som påverkar tvätterianställdas flexibilitet. Tvätteriernas chaufförer, som tidigare bara fick köra fram till klockan sex, får nu köra till klockan åtta. Dessutom ändras bestämmelserna för förberedande och avslutande arbete, som i och med det nya avtalet kan sträckas ut i högst sex timmar efter normalarbetstid. Tidigare gick gränsen vid fyra timmars arbete.
Darko Davidovic ser vill inte se detta som något enbart negativt för tvätteriarbetare.
– Vi blir mer flexibla genom det här och det är något branschen kommer tjäna pengar på. Görs det mer affärer får vi flera anställda och högre sysselsättning.
Senast parterna förhandlade krävdes det ett varsel om konfliktåtgärder från IF Metalls sida. Konflikten rörde då en satsning på löneutveckling för anställda med några års erfarenhet. Årets förhandlingar har alltså fortlöpt mer friktionsfritt.
– Det är klart att man kan varsla men vad är vitsen med det? Det enda som händer är att man fortsätter att förhandla i slutändan, då är det lika bra att hoppa det steget. Vi är parter. Vi har vissa behov och företaget har vissa behov, säger Davidovic.
Vad har det för betydelse att låglönesatsningen är ett gemensamt krav från LO?
– Det är klart att det har betydelse att det är ett krav som hela LO har ställt. De flesta arbetsgivare förstår att här måste vi göra någonting för det kommer inte gå att stå emot det här.
Löneökningsutrymmet på företagen är den 1 juli årligen minst följande:
2017: 493 kr/mån (2,83 kr/tim)
2018: 504 kr/mån (2,90 kr/tim)
2019: 515 kr/mån (2,96 kr/tim)
Löneökningarna fördelas i lokala förhandlingar på arbetsplatserna.
Finns lönesystem på företaget ska löneökningarna fördelas inom ramen för lönesystemet.
Tilläggen för övertid, ersättning för obekväm arbetstid, semesterlönegaranti och eventuell beredskap höjs med hela avtalsvärdet. Avtalets lägstalöner ökas med 2,0 procent årligen.
Källa: IF Metall.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.