Den amerikanska högern förlorade i natt en rad delstatsomröstningar. Resultaten pekar mot att konservativa och antifackliga krafter får minskat inflytande.
I USA har Republikanerna under de senare åren haft politisk medvind. Den populistiska Tea Party-rörelsen har ökat sitt inflytande, inte minst genom Republikanernas valframgångar 2010. Men en rad folkomröstningar i amerikanska delstater på tisdagen visar att vinden nu kan ha vänt.
I går röstade medborgarna i delstaten Ohio om en republikansk kärnfråga: ska möjligheterna för fackföreningar i offentlig sektor att teckna kollektivavtal begränsas?
En lag som både inskränker kollektivavtal och i praktiken förbjuder strejker antogs av Ohios senat och representanthus i mars i år, med en mycket liten marginal. Men i Ohio kan medborgarinitiativ tvinga fram en folkomröstning om lagar, vilket den här gången också skedde.
I går röstade en stor majoritet av medborgarna mot att lagen ska införas.
– Oppositionen mot förslaget vann med 65 procent av rösterna. Det är ett tydligt resultat och ett bakslag för antifackliga politiska krafter i det Republikanska partiet, inte bara i Ohio, säger Erik Wiklund, journalist som skriver om amerikansk inrikespolitik.
– Ett liknande lagförslag infördes i Wisconsin i vintras. Nästa år blir det sannolikt ett omval i Wisconsin, ett val som kommer att handla om samma fråga.
Det var heller inte bara i Ohio som folkomröstningar inte gick Republikanernas väg.
I Mississippi röstade medborgarna nej till ett förslag om att ändra statens grundlag, så att människoliv definieras som uppkommet vid befruktningen. Konsekvensen skulle ha blivit att p-piller, provrörsbefruktning och abort blir olagligt.
I Iowa hölls val till delstatsparlamentet, ett val som kom att handla om statens äktenskapslagstiftning. Iowa tillåter samkönade äktenskap, och i och med framgångar för Demokraterna blir lagen kvar.
I Maine röstades ett förslag om att försvåra väljarregistrering ned. Oppositionen mot förslaget befarade att förslaget skulle ha lett till att väljare ur grupper som traditionellt stödjer Demokraterna, som svarta och arbetarklassväljare, inte hade kunnat rösta.
– De samlade resultaten är väldigt spännande. Ställda bredvid varandra innebär de ett hårt slag mot Tea Party-högern. Ska man analysera det i ett vidare perspektiv ser man att republikanerna är mindre populära. Många väljare upplever det nog som att Republikanernas taktik i kongressen bara är ren obstruktion, nu senast i behandlingen av Obamas stora jobbpaket, säger Erik Wiklund.
Erik Wiklund pekar dessutom på att anti-abortrörelsen var splittrad inför omröstningen i Mississippi. Ett läger inom anti-abortrörelsen är mot lagförslag om att livet börjar vid befruktningen. De är rädda för att sådan lagstiftning skulle underkännas av USA:s högsta domstol.
– Sammantaget är det en vinst för Demokraterna, som tycks vara mer populära än Republikanerna just nu. Tea Party-rörelsen hade sett en storseger framför sig i natt, men det blev rakt motsatt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.