Inflation Bankernas bruttomarginaler på rörliga bolån ökar, enligt Finansinspektionens senaste rapport.
Inför augusti månads räntebesked, där styrräntan sänktes med 0,25 procentenheter, hade flera svenska banker redan valt att sänka räntan på rörliga bolån. Enligt Finansinspektionen ligger bankerna dock fortfarande efter Riksbanken, och bruttomarginalerna för bolån ökade under årets andra kvartal.
I slutet av juni var bankernas bruttomarginal för bolån 0,62 procentenheter, jämfört med 0,59 procentenheter i mars.
Elinor Odeberg, chefsekonom på Arena Idé, menar att bankernas marginaler är orimligt stora.
– I förändringar passar bankerna på att tjäna lite extra. När styrräntan höjdes höjde de inte sparräntorna till samma grad, men bolåneräntorna höjdes. Nu när styrräntan sänks sänker de sparräntorna snabbare är bolåneräntorna. Under året kommer vi att se fler räntesänkningar från Riksbanken, och vi kan vänta oss att marginalerna ökar, säger hon.
Under 2023 gick tre gånger så mycket av hushållens inkomster till bolåneräntor som under 2021. FI uppmanar låntagare att förhandla med sina banker för att pressa ned kostnaderna.
– Om fler bankkunder är aktiva och beredda att rösta med fötterna skulle det sannolikt leda till att genomsnittsräntan för bolånen pressades nedåt, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, i ett pressmeddelande.
Bankernas räntesänkningar ”obetydliga”
Enligt Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, har hushållen fått ta del av räntesänkningarna ”rekordsnabbt”.
– Konkurrensen är väldigt hård just nu, och därför har sänkningarna hållit takt. Nu sänkte man till och med räntan i förväg, vi [på Nordea] sänkte 12 augusti, och Riksbanken sänkte styrräntan den 25 augusti. Det betyder ju inte att hushållen inte bör fortsätta att begära rabatter i den mån som går, men det har varit väldigt konstig medierapportering om det här. Det stämmer ju inte att bankerna inte sänker räntorna.
Att bankerna har sänkt sina räntor under augusti stämmer, men generellt har de inte hållit takt med styrräntan.
– Det intressanta är marginalerna, att bankerna gör utspel om sina räntesänkningar betyder ingenting. Att sänka bolåneräntorna med 0,1 procent betyder ingenting om styrräntan sänktes med 0,25 procent. Men sparräntorna sänktes precis lika mycket som styrräntan, säger Elinor Odeberg.
Liksom Annika Winsth tror Robert Boije, chefsekonom på SBAB, att konkurrensen mellan bankerna är hög. För att få bra villkor kan låntagare själva jämföra räntor.
– Se till att titta vilken bank du får schyssta villkor på när du tar ett lån. Det gäller även sparkonton, jämför bankerna för att få så bra ränta som möjligt. Gör du det så ökar du konkurrensen mellan bankerna, säger han.
Elinor Odeberg tror att lösningarna måste komma ifrån bankernas och finanspolitikens sida.
– Bankerna har ett stort ansvar att se till att vi får fart på ekonomin. Vi befinner oss i en lågkonjunktur och arbetslösheten är hög. Om bankerna hindrar räntesänkningarna från att nå konsumenterna i någon annan form än lägre sparräntor kommer ekonomin fortsätta att stå och stampa, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.