Barnarbete, sexuella trakasserier och påtvingad övertid i Kambodjas textilfabriker, avslöjas i ny rapport från Human rights watch. H&M är en av fabrikernas största beställare.
Human rights watch, HRW, har påträffat barnarbete, historier om sexuella trakasserier, arbetare tvingade att arbeta lediga dagar och hot om uppsägningar när anställda velat starta fackföreningar. Det efter att organisationen intervjuat arbetare från 73 textilfabriker i Kambodja.
Värst ska situationen vara för anställda hos mindre underleverantörer och kvinnor.
– Kambodja har en ganska stark arbetsrättslagstiftning med ett bra skydd för arbetarna, men problemet är att många fabriker regelbundet kommer undan med att bryta mot reglerna, säger Aruna Kashyap, representant med fokus på kvinnorätt på Human rights watch till Sveriges television.
Runt 90 procent av textilarbetarna är kvinnor, en grupp som rapporten utpekar som extra utsatt. Organisationen rapporterar bland annat om sexuella trakasserier och diskriminering av gravida.
Arbetare hos en av leverantörerna till svenska H&M vittnar om hur de tvingas arbeta på lediga dagar, hur barn används som arbetskraft och att ingen vågar engagera sig fackligt. SVT har försökt få en intervju med H&M, men fått nöja sig med en kommentar i ett mejl.
”Vi har bett HRW att dela med sig om information om de påstådda H&M-leverantörer som nämns i rapporten för att vi ska kunna följa upp på plats, vilket HRW inte har varit villiga att göra”, skriver Håcan Andersson, presskontakt på H&M till SVT.
Human rights watch håller informationen hemlig för att kunna skydda de intervjuade från eventuella vedergällningar, enligt SVT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.