Bristen på förlossningsplatser och Stockholms landstings oförmåga att locka tillbaka barnmorskorna från BB Sophia har fått Vårdförbundet att kalla till krismöte.
Bristen på barnmorskor inom förlossningsvården blir akut när BB Sophia stänger om en månad. Och Stockholms läns landsting har svårt att locka tillbaka de 80 barnmorskor som då kommer att söka nya arbetsplatser, rapporterar Svenska Dagbladet.
Landstinget har vid upprepade tillfällen under våren kallat barnmorskor till rekryteringsmöten, men framgångarna har hittills låtit vänta på sig. Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Stockholm, säger att arbetsgivarna måste skapa bättre förutsättningar för att få barnmorskorna att gå tillbaka till landstinget.
– Det är personer som i två års tid arbetat i en lugn miljö och som inte är särskilt sugna på att gå tillbaka till ett stressigt arbete, säger hon till Svenska Dagbladet.
I ett försök att hitta en lösning håller Vårdförbundet i dag ett krismöte, dit man bjudit in medlemmar från förlossningsvården och arbetsgivare från berörda kliniker inom landstinget.
– Vi måste diskutera om det finns något vi kan göra i tolfte timmen, när det nu bara är en månad kvar till kliniken stängs. Det finns annars stora risker för en sommar inom förlossningsvården där det inte kommer gå smärtfritt till, säger Jane Stegring.
Men från landstingets håll vill man inte kännas vid att förlossningsvården skulle bli extra ansträngd denna sommar – trots att 3 000 förlossningsplatser och 80 barnmorskor försvinner.
– Det pågår ett intensivt rekryteringsarbete. Vi har hittills bjudit in till flera möten och även om de inte varit så välbesökta är det ett bra sätt för oss att berätta om vår verksamhet. Jag har fullt förtroende för att det kommer gå att lösa situationen även den här sommaren, säger Maria Englund, personaldirektör på Stockholms läns landsting
Barnmorskan Susanne Fahlén, som själv arbetat på BB Sophia, tror inte att landstinget kommer lyckas rekrytera barnmorskorna i den mån som krävs. Själv tänker hon inte gå vidare till att arbeta för landstinget, utan har i stället valt att jobba som frilans för olika bemanningsföretag.
– Landstinget tror att det bara finns en arbetsgivare men så är det inte. Det finns flera andra att välja på och det är inte många som kommer att gå tillbaka till landstinget. Framför allt inte nu när det väntas bli ännu tuffare än vanligt, säger hon.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.