Alla utom utrikesminister Carl Bildt är eniga om att Sverige borde vara tuffare mot Iran.
EU vill skärpa sanktionerna mot Iran för att försvåra för landets påstådda kärnvapenprogram. Men Sverige och utrikesminister Carl Bildt (M) motsätter sig beslutet. Enligt källor som den israeliska tidningen Haaretz varit i kontakt med beror Sveriges ovilja på att telekomföretaget Ericsson har ett nytt avtal på gång med det statliga iranska företaget Irancell, som man också gjort ett antal affärer med tidigare.
Enligt Haaretz fruktar Bildt att till exempel Kina ska reagera negativt på en avbruten affär med Iran, och att den svenska trovärdigheten i affärer också med Kina då skadas. Ericsson förnekar att det är någon ny affär på gång och Carl Bildt säger till DN att det inte finns något nytt avtal mellan Iran och Ericsson. Till DN säger han att uppgifter av den här typen sannolikt fabricerats i Israel.
– För något år sedan ägnade sig anonyma tjänstemän på israeliska UD åt smutskastning mot Sverige och sade konstiga saker. Då sade vi åt dem att sådant ägnar man sig inte åt seriösa länder emellan. Nu kommer vi att begära en förklaring varför de ägnar sig åt dessa.
Bildts nej till sanktioner får nu skarp kritik från allianskollegorna.
– Det finns olika uppfattningar inom alliansen där främst Moderaterna vill se en mjukare linje gentemot mullorna. Det är nödvändigt med hårdare press gentemot regimen i Iran och det är olyckligt om Sverige blir en flankspelare som nästan ensamt motarbetar det, säger Fredrik Malm, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, till Aftonbladet.
Även Kristdemokraterna och Centerpartiet tycker att Sverige bör vara tuffare mot Iran. Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin instämmer.
– Ända sedan Sverige var ordförande i EU har Bildt sett sig själv som en medlare och intagit en mjukare hållning gentemot Iran. Jag menar att man genom smarta sanktioner ska öka trycket på Irans beslutsfattare, på grund av deras kärnprogram samt deras beteende i konflikten i Syrien, säger han till Aftonbladet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.