Bistånd Eva Ekelund, på Act Svenska Kyrkan oroas över biståndspolitiken i världen efter Trumps utspel.
På måndagseftermiddagen kom uppgifter om att Trumpadministrationen ville stänga ner hela USA:s biståndsmyndighet USAID. Efter det kom delvis motsatta uppgifter då utrikesminister Marco Rubio deklarerade att han tillfälligt skulle ta över styret av USAID. Eva Ekelund, policychef på Act Svenska Kyrkan (Svenska kyrkans biståndsorganisation) är orolig även om hon inte vill dra alltför stora slutsatser innan det kommer mer information om vad USA:s nya regering vill göra med biståndet.
– USA är världens största biståndsgivare. USAID har en årlig budget på över 40 miljarder dollar. Även om vi inte vet exakt hur nedskärningarna ser ut så kommer det få enorma konsekvenser. För att ta några exempel så är USA den största humanitära biståndsgivaren i såväl Sydsudan som Demokratiska republiken Kongo. Två länder i behov av enorma humanitära insatser.
Vissa projekt försvinner
Trots osäkerheten står det dock redan klart att vissa biståndsprojekt kommer att försvinna.
– Vi vet redan nu att program som bidrar till familjeplanering, sexuell reproduktiv hälsa och abort kommer att försvinna. Det gäller även arbete för genusrättvisa, mångfald, jämställdhet, inkludering och klimat. Så det blir ett skifte, det kommer bli ett tomrum i världen för internationellt samarbete och ett ordnat bistånd där andra aktörer behöver gå in och ta ett större ansvar..
Det är tuffare än på länge för dem som värnar om en generös biståndspolitik, enligt Eva Ekelund.
– Det är just nu en generell trend som går ut på att minska biståndet i världen. Och det tror vi inte är gynnsamt för människor som lever i utsatthet och fattigdom, men heller inte för stabiliteten och freden i världen, säger hon.
Finns goda krafter
Biståndspolitiken behöver därför delvis omformas, enligt Eva Ekelund.
-Vi behöver titta på nya former för att finansiera vår gemensamma framtid. Där tror jag att det finns många goda krafter. Både inom FN-systemet, i demokratiska länder och även i den privata sektorn. Det finns goda krafter som vill samarbeta och förstår att internationella samarbeten är vägen framåt.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.