Tio år efter att bokförlaget senast fick ett Nobelpris, då med Alice Munro, fick Bokförlaget Atlas i dag ett till. När Svenska Akademin presenterade att Jon Fosse var årets pristagare i Nobelpriset för litteratur hördes det genom väggarna på Arenagruppens kontor i Stockholm.
På Bokförlaget Atlas arbetar tre personer, varav en arbetar på heltid. Det skulle alltså enligt de flesta mått räknas som ett litet förlag. När beskedet kom vid 13 under torsdagen jublades det högt på kontoret i Stockholm, där hela Arenagruppen sitter. De drygt 2500 exemplaren av Jon Fosses Prosa 1 och Prosa 2 som fanns innan prispresentationen tog slut på väldigt kort tid. Personal från Arenagruppens andra verksamheter ryckte in för att hjälpa till med pressmeddelanden och bokningar av intervjuer. Telefonerna har gått varma hela eftermiddagen och i köket dukades det upp med mousserande vin för att fira.
Jesper Bengtsson är förlagschef på Bokförlaget Atlas och är en av dem som påverkas av dagens Nobelpris.
Hur var det att höra den goda nyheten?
– Det var väldigt överraskande och ganska mycket adrenalin. Jag visste ju att han var en av favoriterna men jag trodde inte riktigt att det var han det här året.
Vad betyder det för ett förlag i er storlek att vinna ett Nobelpris?
– För ett litet förlag spelar det väldigt stor roll. Nu är vi ju många förlag som ger ut Fosse i Sverige, men våra två titlar ger en bra introduktion till hans författarskap och sätt att skriva.
Varför borde folk läsa just era utgivningar, Prosa 1 och Prosa 2?
– De visar Fosse som prosaförfattare, hans förmåga att skriva om vardagliga saker på ett sätt som laddar dem med magi. Och hans flödande språk, som ofta blir nästan som vågrörelser.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.