JB Educations konkursförvaltare och Inspektionen för vård och omsorg (IVO) är i konflikt om vem som ska ta hand om friskoleelevernas journaler.
När JB-koncernens skolor försattes i konkurs drabbade det 11 000 elever i 36 skolor med verksamheter i olika delar av landet. 24 av skolorna har övergått till nya ägare.
Advokatfirman Carler i Stockholm är JB Educations konkursförvaltare. Enligt dem har de flesta skolhälsojournalerna, som ligger i ett datasystem, kunnat föras över till de nya skolorna.
Ändå har flera ansvariga skolsköterskor i landet rapporterat att de saknar tillgång till flera hundra journaler ett halvår efter konkursen. En Lex Maria-anmälning har också gjorts av Martina Wetterstrand, medicinskt ansvarig sjuksköterska för de kommunala gymnasieskolorna i Halmstad, med anledning av att det finns en risk för att eleverna kommer till skada psykiskt, fysiskt och eller socialt.
Anna Tholander, på Advokatfirman Carler, säger att det arbete de gjort med att se till att journaler följt med till de nya skolorna har de gjort av ren välvilja, eftersom de egentligen inte är skyldiga att göra det. I konkursboet finns även journaler för elever som slutat skolan.
– Vi vill inte ha ansvaret för det här materialet och förvara det hos oss, utan vi vill kunna radera skolhälsojournalerna när konkursförfarandet är över. Ett konkursbo måste avslutas. Det korresponderar inte med konkurslagen att vi är skyldiga att omhänderta elevhälsojournaler och lämna ut dem om en elev skulle efterfråga sin. Vi kan inte kosta på att ha det hos oss.
Konkursförvaltaren har ansökt om omhändertagande av journalarkiven hos IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som beviljar att journaler arkiveras i de landstings- och regionarkiv där JB har haft sina säten. För det måste journalerna sorteras och distribueras till de olika arkiven. Men det vill inte konkursförvaltaren egentligen vare sig ta ansvar eller kostnaderna för.
– Det är inte självklart att vi ska göra det. Det finns egentligen inga resurser för det så nu får vi ta hjälp av IVO, säger Anna Tholander.
Men IVO tar inte hand om eller distribuerar några journaler, utan tar endast beslut om att journalerna får överlämnas till landstingsarkiven.
– Att IVO skulle ta hand om och lämna över de här journalerna skulle kunna bryta mot tystnadsplikten. När de kommer in hit måste de registreras som inkomna handlingar som kan ses av vem som helst. Det är konkursförvaltaren som ska se till att journalerna kommer på rätt ställe och att det går rätt till, säger Viktor Johansson som är en av dem som handlagt JB ärenden på IVO.
Viktor Johansson berättar också att det pågår en diskussion kring hur kostnaden för hanteringen av vårdjournaler i konkursbon ska lösas.
– Konkursförvaltarna vill inte ta administrationskostnaderna och de kostnader som eventuellt kan bli om arkivens och skolornas datasystem inte är kompatibla med varandra. Det finns fall där konkursförvaltare har överklagat det här i rätten, berättar Viktor Johansson.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.