Val 2018 I fokus för Socialdemokraternas valstrategi står bättre välfärd, lag och ordning och snabbare integration. Statsvetaren Jonas Hinnfors ser en risk att brott och straff blir dominerande, och att det kan locka väljare bort från partiet.
Socialdemokraterna presenterade i dag sin valstrategi på en presskonferens med partiets valgeneral John Zanchi och partisekreteraren Lena Rådström Baastad.
Huvudfrågorna i valet är: bättre välfärd, lag och ordning och snabbare integration.
Från en reporter kom frågan om vilken roll frågorna om jämställdhet, ekonomisk jämlikhet och miljö kommer att ha.
– Förra året hörde ni Socialdemokraterna prata om jobb och skola, jobb och skola. Det här valet kommer ni att höra oss prata om alla frågor, sa valledaren John Zanchi, som medgav att det »kanske kan upplevas som mer spretigt«.
Socialdemokraterna ska inte gå till val tillsammans med något annat parti, och som huvudmotståndare i valrörelsen pekas Moderaterna och Sverigedemokraterna ut. Allt samarbete med de sistnämnda är uteslutet, enligt S.
Under presskonferensen fick partiföreträdarna frågan om hur de ska locka de väljare som röstar eller skulle kunna rösta på Sverigedemokraterna.
– Vi vill avslöja Sverigedemokraterna som det högerparti de är, sa John Zanchi.
– För oss handlar det om att visa de här väljarna att vi är ett parti för vanligt folk, sa Lena Rådström Baastad.
Att gå till val på en så bred strategi, där lag och ordning är en pelare, ser Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, som riskabelt för Socialdemokraterna.
Om den politiska debatten – och partiet – kommer att fortsätta att ha brott och straff i så stort fokus som nu kan det slå tillbaka mot dem, eftersom andra partier konkurrerar med lag och ordning som huvudfråga.
– Brott och straff-retoriken håller nästan på att ta över. Det finns en risk att man då skymmer sikten för välfärdsfrågorna. Det kan vara ett bekymmer för S för då kan deras väljare börja fråga sig vad det var som fick dem att rösta på S från början, säger Jonas Hinnfors.
Rent generellt är det ofta svårt för ett parti att på kort tid lyckas vinna trovärdighet på ett område som traditionellt sett inte har varit en kärnfråga för dem. Ett exempel som talar emot det är Moderaternas och Alliansens valframgång 2006 när man lyckades vinna över en del S-väljare genom sin formel för sysselsättning, och att bevara välfärdsstaten.
När det gäller integrationsfrågan är den lite »lurig« enligt Jonas Hinnfors.
– Migrationsfrågan är lite ovan för Socialdemokraterna. Men integrationsfrågan kan användas för att få fokus på traditionell S-politik som jobb och bostäder, säger han.
En risk är dock att Socialdemokraterna hamnar inom Sverigedemokraternas problemformuleringslogik
– Flera partier knyter ihop integration med brott och straff. För SD är de många skjutningarna ett tecken på att integrationen inte fungerar. Den världsbilden är det viktigt för S att inte dras in i, säger Jonas Hinnfors.
Samtidigt rapporterar SvD om att flera toppnamn inom S är kritiska mot valstrategin för att den fokuserar för mycket på brott och straff så att välfärdsfrågorna hamnar i skymundan, och mot att frågan om vinst i välfärden saknas.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.