FÖRSKOLA Nära var tredje anställd på landets förskolor saknar utbildning för att arbeta med barn, rapporter SVT. Förskolelärarbristen har länge varit ett faktum, men nu saknas även utbildade barnskötare.
Den sista juli i år fanns nästan 1 000 lediga tjänster som barnskötare på Arbetsförmedlingens sajt Platsbanken. Det är en ökning med 44 procent jämfört med samma datum året innan, rapporterar SVT Nyheter. Även om förskolorna ofta hittar personal till slut, så saknar många en relevant utbildning.
28 procent av alla som jobbar inom förskolan i dag saknar utbildning i att jobba med barn, något Skolverket ser som oroande.
– Det är inte bra. Vi vet ju att en av de absolut viktigaste faktorerna för kvaliteten på förskolorna är personalens kompetens. Så det är allvarligt, säger Mikael Ejerblom, chef för den enhet som arbetar med förskolefrågor på Skolverket till SVT.
Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin menar att arbetsvillkoren för barnskötare måste förbättras för att locka fler till yrket.
– Lönen är så klart viktig, och den behöver bli högre för barnskötare som är ett yrke där stor yrkesskicklighet krävs. Men anställningarna måste också bli tryggare, fler måste få rätt till heltid och fasta anställningar. Förskolan är barnens första steg ut i livet och det krävs självklart utbildad personal med rätt kompetens för att ge en bra omsorg, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.