1,3 miljoner vuxna vårdar eller hjälper en närstående i vardagen. På grund av bristande samordning mellan myndigheter och kommunal omsorg tar många även på sig rollen som vårdsamordnare.
Nästan var femte person i vuxen ålder vårdar, hjälper eller stödjer en närstående, enligt SCB. För anhöriga till de mest sjuka äldre kan vården kännas påtvingad beroende på att samhällets insatser upplevs som otillräckliga. Det framkommer i Kommunals rapport Lapptäcke utan sömmar, som SVT rapporterar om i dag.
För det är samordningen mellan kommunens vård, sjukhusvården och myndigheter som brister, enligt de drygt 1 000 personer som Kommunal intervjuat. De anhöriga tvingas kontakta myndigheter under arbetstid för att hålla ihop vården av sin närstående, 14 procent av de intervjuade uppger att de fått försämrad ekonomi och 6 procent har bytt jobb eller gått ner i arbetstid.
Bristen på samordning får alltså stora konsekvenser för anhörigvårdare och deras närstående. När gamla bollas mellan landstingens sjukhusvård och den kommunala omsorgen skapar detta medicinska problem, men också mycket frustration, osäkerhet och ilska hos de anhöriga, skriver SVT.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.