SD och MP är de tydligaste motpolerna politiskt. Det kan bli avgörande i budgetomröstningen. “Vi inte vill stödja deras politik, de har ju helt knasiga förslag”, säger Oscar Sjöstedt.
“För SD finns det inget värre regeringsalternativ än ett där MP ingår.”, sa statsvetaren Katarina Barrling till SvD förra veckan.
Hon menade att det faktum att Miljöpartiet sitter i regeringsställning kan få Sverigedemokraterna att fälla regeringens budget. Då kan partiet framkalla till exempel en enpartiregering med enbart Socialdemokraterna – en regering som långsiktigt skulle kunna driva en annan migrationspolitik än den S står för tillsammans med MP.
Barrling är inte ensam om denna tes.
Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, bekräftar för Dagens Arena att MP är en parameter bland andra att ta hänsyn till när det ska röstas om budgeten.
– Regeringen lägger en gemensam budget, men det syns vad som är MP:s politik i den. Det är klart att vi inte vill stödja deras politik, de har ju helt knasiga förslag, säger Oscar Sjöstedt.
Han säger att det hade varit lättare för Stefan Löfven att få igenom en egen budget. MP är SD:s motpol på flera viktiga områden.
– Vi är för en restriktiv invandring, de är för fri invandring. De vill rusta ned försvaret, vi vill rusta upp det, säger Oscar Sjöstedt.
SD:s agerande i budgetomröstningen påverkas av att MP sitter i regeringen. Oscar Sjöstedt säger att eftersom Stefan Löfven uttalat att regeringen avgår om deras budgetförslag inte går igenom, måste SD ta det i beaktande.
– Men även om vi skulle agera så att regeringen avgår, vet vi ju inte vad som väntar. Det kan bli ännu värre, säger Oscar Sjöstedt.
Daniel Poohl, VD på Expo, tycker att det låter som ett helt logiskt resonemang, utifrån SD:s perspektiv, att MP spelar så stor roll vid en budgetomröstning.
– Det är ju inte bara invandringspolitiken hos MP som stör. Miljöperspektivet, storstaden, det progressiva urbana livet, allt det står i kontrast till SD, säger Daniel Poohl.
MP har gjort sig själva till en motpol, vilket SD varken är omedvetna om eller ledsna för, menar han.
– Politik handlar om konflikter, det tjänar alla partier på. Men det ironiska i sammanhanget är att SD tidigare kallat sig ett mittenparti med ekologisk grundsyn. Det syns ju inte alls längre. Miljöengagemang i dag är kopplat till andra signalvärden som SD vill vara en motpol till, säger Daniel Poohl.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.