Höstbudget 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt och skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare sluts för alla med en inkomst upp till 17 000 kronor. Det föreslår regeringen tillsammans med Vänsterpartiet, som en del av budgetuppgörelsen inför 2018.
Efter att allianspartierna införde de så kallade jobbskatteavdragen som sänkte skatten för löntagare så har den högre skatten på pensionsinkomster varit ett rött skynke för pensionärsorganisationerna. Skatten har sänkts i några omgångar men klyftan mellan hur hög skatt en inkomst av pension får jämfört med samma inkomst som lön har bestått.
I ett utspel i dag, onsdag lovar regeringen nu att 1,4 miljoner personer över 65 år får skatten sänkt, med upp till 2 500 kronor per år. Skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare tas bort helt till 2020.
Skattesänkningen omfattar nu 1,5 miljoner personer över 65 år och innebär att 3 av 4 äldre får sänkt skatt 2018.
Med sänkningen tas skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare nu bort helt för alla med en pension upp till 17 000 kronor i månaden, i stället för det tidigare förslaget på upp till 14 000 kr.
Skatten sänks även för de pensionärer med inkomster upp till ca 35 000 kronor per månad, jämfört med tidigare förslaget på 30 000 kronor per månad.
För en ålderspensionär med en pension på 14 000 kronor i månaden, vilket är medianpensionen för kvinnliga ålderspensionärer, kommer skatten sänkas med cirka 200 kronor i månaden. För den här gruppen innebär förslaget att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare helt tas bort, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2018 och ska nu skickas ut på remiss.
I ett uttalande säger finansminister Magdalena Andersson (S) att regeringens mål är att avskaffa den orättvisa pensionärsskatten, medan biträdande finansminister Per Bolund (MP) poängterar att förslaget också är viktigt av jämställdhetsskäl.
– De som har varit med och byggt upp vårt land och har lagt grunden för vår gemensamma välfärd ska ha en bra pension. Det är en del av den svenska modellen, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.