Byggutbildningskoncernen Praktiska Sverige gick med 19 miljoner kronor i vinst, men eleverna fick panta burkar för att köpa in material. Lärare och elever rasar mot det privata skolföretaget, avslöjar tidningen Byggnadsarbetaren.
Skolföretaget Praktiska Sverige ägs av riskkapitalbolaget FSN Capital. Företaget har skolor på 33 orter i Sverige och är det största privata byggymnasiet i Sverige. Förra året gjorde skolkoncernen en vinst på 19,1 miljoner kronor.
Men enligt tidningen Byggnadsarbetaren märks inte vinsten av i utbildningen, tvärt om. Elever och lärare berättar för tidningen att Praktiska Sverige saknar vilja att investera i utbildningen.
Ingemar Boström var tidigare lärare på byggprogrammet i Täby. Han berättar:
– När jag skulle få min anställning förlängd efter sex månader, krävde jag att en ny bygglärare skulle anställas. Helt enkelt för att jag skulle hinna ge eleverna alla bitar i enlighet med ämnesplanerna och skolverkets riktlinjer. Men jag fick nej. Då slutade jag eftersom jag förstod att ledningen inte ville satsa på en bra byggutbildning, säger han till Byggnadsarbetaren.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier säger att de känner en stark oro inför hur Praktiska Sverige sköter sina utbildningar. Lars Tullstedt, ansvarig för utbildningsfrågor på Sveriges Byggindustrier, berättar att branschorganisationen träffat Praktiskas ledning och påtalat att det saknas utrustade övningslokaler på flera av skolorna.
– Vi känner en stark oro för att många av de här eleverna inte har fått en fullvärdig yrkesutbildning som uppfyller ämnesmål och kursplaner, när de kommer ut, säger Lars Tullstedt.
Men trots att det gått bra för Praktiska Sverige har elever fått panta burkar för att få ihop till utrustning som används i utbildningen.
– Det har varit för jävligt. Vi fick inte material att träna på i skolan så vi var helt okunniga när vi kom ut på praktik. Man kände sig dum. Det var ständigt “köpstopp” på skolan. Vi fick inte ens arbetskläder. Elever pantade burkar för att köpa pingisgrejer, och elmaterial till undervisningen, sånt material som skolan ska stå för. Det kändes som om de bara ville tjäna pengar, säger David Dahlborg 19 år, som har gått byggprogrammet på på Praktiska i Täby till Byggnadsarbetaren.
Här kan du läsa en intervju med Patrik Wigelius, kvalitetsansvarig på Praktiska Sverige AB.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.