ALMEDALEN. Sveriges Byggindustrier (BI) anklagar i ny rapport Byggnads för att underblåsa rasism. ”Det här är ett beställningsjobb som ska skada oss”, svarar Byggnads ordförande Johan Lindholm.
I förordet till den rapport som presenterades under Almedalsveckan, gjord av PA Consulting på uppdrag av Sveriges Byggindustrier (BI) och Svenskt Näringsliv, skriver BI:s vice vd och förhandlingschef Mats Åklerlind:
”När man läser resultatet av undersökningen slås man av hur myterna och överdrifterna färgat den politiska scenen i Sverige och Europa på senare år. Det kan knappast ha varit Byggnads avsikt att blåsa liv i en främlingsfientlig våg som ritar om hela den politiska kartan, men det är den faktiska följden av att man konsekvent men utan eftertanke överdrivit riskerna och problemen med utländsk arbetskraft och den fria rörligheten”.
Byggnads ordförande, Johan Lindholm, som var med på seminariet i Visby där rapporten presenterades, var rasande under det seminarium där rapporten presenterades:
– Jag ska försöka att inte svära. Men jag är otroligt besviken och förbannad på BI. Det här är ett beställningsjobb som är till för att skada oss, sa han.
Rapporten, ”Lyft debatten! Om utstationerad arbetskraft inom byggsektorn”, söker, på uppdrag av BI och Svenskt Näringsliv, svar på frågorna: hur många utstationerade byggnadsarbetare finns i Sverige? Och hur arbetsförhållandena ser ut för dessa arbetare?
En utstationerad arbetare är, förenklat, en person som skickats till ett annat land av sin arbetasgivare för att under en begränsad period göra ett arbete.
PA Consulting har intervjuat byggföretag, myndigheter, ambassader och byggorganisationer. Däremot har Byggnads avstått från att medverka. Orsaken är, menar Johan Lindholm, att man blivit rådd av andra fackförbund att inte delta i undersökningen.
Rapporten kommer fram till att det i Sverige totalt sett finns 8 900 utstationerade arbetare. Siffran bygger bland annat på en enkätintervju som PA Consulting gjort med sex byggföretag på 42 byggarbetsplatser.
För att utreda arbetsförhållandena för utstationerade byggnadsarbetare i Sverige har PA Consulting frågat platschefer på de 42 byggarbetsplatserna om den utstationerade arbetskraftens arbetsförhållanden. Frågan som ställdes var: ”Har det under det senaste året kommit till byggarbetsplatsens platschefs (eller motsvarande rolls) kännedom att utstationerade arbetare på byggarbetsplatsen INTE får de arbetsförhållanden som de har rätt till?”.
Detta ledde till protester bland åhörarna under seminariet. Flera påpekade att platscheferna är i beroendeställning till sin arbetsgivare. PA Consulting har också gått igenom arbetskonflikter under 2013 i Stockholms tingsrätt, arbetsdomstolen, centrala tvister hos BI och lokala tvister hos Medlingsinstitutet. Enligt rapporten har man hittat totalt två tvister som rört utstationerad arbetskraft.
Även detta ledde till kraftiga protester från Byggnads. Leif Nysmed, avtalsansvarig och vice ordförande för Byggnads region Stockholm Gotland sa:
– Att det inte finns några lokala tvister hos Medlingsinstitutet beror ju på att vi löser tvisterna som uppstått lokalt. De når inte Medlingsinstitutet.
Johan Lindholm drog upp fall där utländsk arbetskraft farit illa. Han menade också att det inte räcker att prata med platscheferna.
– De arbetare vi talat med är så rädda för att skickas hem att vi inte får uppge deras namn när vi ska förhandla. Vi måste träffa dem i deras bostäder på helger och kvällar. Det är en arbetsmetod jag skulle vilja rekommendera PA Consulting att använda, så att ni kan fylla på med ärenden i er utredning.
Mats Åkerlind på BI menade däremot att Byggnads kom med enskilda ärenden och påstod att fackförbundet svartmålade de utländska företagen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.