Regeringen bör höja skatterna med 30 miljarder kronor de närmaste åren för att klara migrationskostnaderna. Det anser Lars Calmfors, professor i nationalekonomi.
Om en månad ska regeringen lämna sin vårproposition. De centrala myndigheternas kostnader kopplade till migration kommer att öka med 35-40 miljarder de kommande tre åren, enligt en sammanställning som Dagens Industri har gjort. Migrationsverket har störst behov och begär 30 miljarder mer i anslag varje år, med start 2016.
Den svenska ekonomin blir allt starkare vilket gör att underskottet i de offentliga finanserna ändå väntas minska. Men inte tillräckligt, enligt Lars Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.
– En dålig underliggande budgetutveckling maskeras under en ekonomisk konjunkturuppgång, säger han till DI.
Lars Calmfors tycker att finansminister Magdalena Andersson (S) borde sluta flytta utgifter för att ha råd med migrationskostnaderna och i stället höja skatterna.
– Jag har ingen invändning mot att vi har tagit emot många flyktingar, men givet att vi har gjort det borde vi betala en del av kostnaden direkt genom att höja skatterna för att få en snabbare förbättring av de offentliga finanserna. Vi står vid en brytpunkt där vi annars riskerar att förlora trovärdigheten för det finanspolitiska ramverket, säger han till DI.
Enligt Lars Calmfors behövs skattehöjningar på sammanlagt 30 miljarder kronor de närmaste åren.
– Jag förstår samtidigt varför regeringen inte vill strama upp finanspolitiken. Man är jätterädd för en debatt där SD pekar på att flyktinginvandringen leder till högre skatter. Då framstår det som enklare att dölja kostnaderna genom underskottsfinansiering.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.