I år har 40 cancersjuka barn nekats vård i Stockholm. I stället hänvisas de till andra landsting. Samtidigt vårdas upp till tio barn dagligen på avdelningar som inte är specialiserade på barncancer. Något som kan få ödesdigra konsekvenser, enligt läkare.
I två artiklar har Dagens Nyheter rapporterat om allvarliga brister för cancersjuka barn i Stockholms landsting. Bland annat har läsarna fått möta Lilly, fyra år, som tvingas resa med sin familj till Linköping och Örebro för att få behandling för sin leukemi eftersom onkologavdelningarna i Stockholm inte har plats för henne.
Dagens Arena har talat med Karin Elinder, ordförande för Barncancerfondens avdelning i Stockholm och Gotland.
– I Stockholm finns en bemanningsproblematik och en vårdplatsbrist. Det finns ett mycket större behov av cancervård för barn än vad man har planerat för. Redan i år handlar det om att man tagit emot ungefär 500 fler besök än planerat, säger Karin Elinder.
– I vanliga fall beräknar man att det insjuknar 80 till 90 barn i Stockholmsområdet varje år. I år tror man att det kommer att bli 110 stycken. Det skapar ganska rejäla ökningar av vårdbehovet.
Enligt henne har 40 cancersjuka barn i Stockholm i år skickats till andra landsting för att få vård. Men problemet är större än så. Varje dag vårdas mellan fem och tio cancersjuka barn i Stockholm på avdelningar som inte är specialiserade på barncancer.
– Det är oerhört viktigt för de här barnen att känna sig trygga i vården. Varje nytt par händer är en prövning för barnet, och det är viktigt att kunna erbjuda vården på en avdelning där det finns specialistkompetens. Barnen vårdas under flera år, och då bör tillfällena då de tvingas möta främmande personer och miljöer minimeras, säger hon.
Risken att barnen felbehandlas ökar också när de inte vårdas på avdelningar som är specialiserade på barncancer.
– Läkare har varnat att det här riskerar att påverka behandlingsresultaten. De är alltså rädda för hur det kommer att påverka barnens chans att överleva, säger hon.
Att det finns för få vårdplatser på onkologavdelningarna i Stockholm beror delvis på att antalet specialistutbildade sjuksköterskor är för få. Vårdförbundets ordförande i Stockholm, Eva Nowak, efterlyser bland annat en betald specialistutbildning för sjuksköterskor.
– Den här bristen har varit ett känd i flera år. Man behöver se över hela organisationen. Hur arbetar man med en tung vårdavdelning med små barn som är sjuka? Det måste finnas en bra kompetensförsörjning på varje arbetsplats. De måste ha en betald specialistutbildning, precis som läkarna har.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.