I en intervju om läget i Libyen vill utrikesminister Carl Bildt inte uttala sitt stöd för de människor som nu protesterar mot den nordafrikanska diktaturen.
– Det handlar inte om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling, säger han till Sveriges Radio Ekot.
Informationen om vad som händer i landet är knapphändig, men flera hundra människor tros ha dödats de senaste dagarna i sammanstötningar mellan diktatorn Muammar Kadaffis styrkor och demonstranter. Bara i dag uppges runt 60 människor ha dödats.
I huvudstaden Tripoli ska offentliga byggnader stå i brand. I staden Benghazi i östra Libyen uppges demonstranterna ha tagit kontrollen.
EU har i olika tonlägen fördömt det som nu sker i Libyen. Muammar Kadaffi, som har styrt landet som envåldshärskare i mer än trettio år, har reagerat skarpt. Om inte EU tonar ned sin kritik hotar Libyen att avluta det samarbete som finns mellan diktaturen och Europa på migrationsområdet.
Och hotet om en ”flyktingström över Medelhavet” oroar Italien. Enligt Sveriges Radio ska Italiens utrikesminister Franco Frattini ha sagt att ”stabiliteten i Libyen är av avgörande betydelse för både Nordafrika och Europa”.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt har förståelse för den oro flera länder i Sydeuropa känner.
– Länderna i södra Europa är mer omedelbart oroade, men vi har anledningen att säga att vi delar den oron, säger han till Sveriges Radio.
– Solidaritet är en grundläggande del av det europeiska samarbetet. Drabbas de av problem så får vi ställa upp och försöka hjälpa dem med det. Ett sammanbrott i Libyen kan få allvarliga konsekvenser, det ska man vara medveten om.
Följ utvecklingen på The Guardian, Al Jazeera och Sveriges Radio.
Läs också Dagens Arenas analys om Europas relationer med Nordafrika – där inte minst frågan om migration spelat en viktig roll.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.