Centern På fredag startar Centerpartiets partistämma i Örebro. Det blir Muharrem Demiroks första stämma som partiledare och de stora frågorna förväntas bli friskolornas vinster, landsbygden och klimatet.
Det har gått ett drygt halvår sedan Centerpartiet fick en ny partiledare och i helgen hålls partistämman där partiets politik framåt ska klubbas. Det kommer att bli Muharrem Demiroks eldprov, enligt Olof Jonmyren, politisk redaktör på centerpartistiska Sörmlands Nyheter.
– Det är sällan en stämma är så viktig som denna, det blir ett prov på Muharrem Demiroks ledarskap. Partiet håller på att anpassa sig till att inte vara styrt av Annie Lööf, säger han.
Att partiet ligger kring fyraprocentsspärren och att de i valet förlorade stöd på landsbygden gör också att partiet behöver se över sin landsbygdspolitik. Partistyrelsen har valt att fokusera på tre huvudfrågor under stämman som de också lagt fram programförslag till. Det är En skola för livsresor, Landsbygden – så får vi hela Sverige att utvecklas och En folkrörelse för klimatet.
Maria Haldesten, centerpartistisk ledarskribent på Hallands Nyheter, menar att dessa tre frågor är givna, men att det behövs.
– Det är två frågor, landsbygden och klimatet, som har varit klassiska centerfrågor men där man inte längre har så kallat sakägarskap. Det har man egentligen inte i någon fråga enligt eftervalsanalyser, man är liksom inte starkast på något område, säger Maria Haldesten.
Olof Jonmyren håller med om att Centern måste återta sakfrågor.
– Nu måste Centern berätta vad de vill framöver. De vill nog hävda sig som landsbygdsparti igen och då behöver de fråga sig vad som missades och hur de hamnat där de är, säger Olof Jonmyren.
Vinsterna i skolan stor fråga
Den stora frågan i helgen kommer att bli skolpolitiken, en fråga som Muharrem Demirok tog upp redan i processen innan partiledarvalet. Det är också en fråga som är laddad inom partiet, då det är en ny riktning, menar Olof Jonmyren.
– Det är en ideologiskt laddad fråga för partiet och den fråga som kommer att hamna under lupp. Det är den frågan där skillnaden i ledarskap och riktning syns tydligast hittills, säger Olof Jonmyren.
Maria Haldesten menar att det är bra att ett skolpolitiskt program tas fram, då det sedan Allianstiden är en fråga Centern inte haft på agendan.
– Alla diskuterar skolan just nu, så det är lite som att slå in öppna dörrar. Men det är viktigt att Centerpartiet tar i frågan hur vinster i skolan ska hanteras. Det är för många elever som blir påverkade på grund av att kontrollsystemet inte fungerar, säger Maria Haldesten.
Kyrkpolitik och kärnkraft
Centerpartiet är ett av få partier som fortfarande spelar en aktiv roll i kyrkopolitiken. De flesta andra partier har valt att starta nomineringsgrupper med en ideologisk liknande riktning, men som är fristående från partiet. Ett sådant förslag har Centerns partistyrelse nu lagt fram.
– Det är nog inte en fråga som utåt kommer att bli särskilt stor, men på stämman kan det nog skapa debatt. Det är en fråga som kan vara känslig för många i partiet, säger Maria Haldesten.
Även frågan om utökad kärnkraft, vilket är en del i klimatfrågan, kommer kunna skapa debatt.
– Där finns det ju några som vill gå lite längre fram medan andra vill hålla tillbaka. Det kan det bli diskussioner kring, säger Maria Haldesten.
“De behöver välja ett lag”
Frågan om vilket block partiet ska tillhöra kommer antagligen inte lösas under helgen, menar Olof Jonmyren.
– Men till slut måste de bestämma om de ska omfamna Nooshi Dadgostar eller Jimmy Åkesson. De behöver välja ett lag, säger Olof Jonmyren.
Maria Haldesten menar dock att ett samarbete med Sverigedemokraterna inte är på tapeten.
– Det känns självklart att Centern fortsätter att hålla gränsen. Det finns ett tryck utifrån att locka över Centerpartiet, men att hålla gränsen mot högerpopulism är en fråga om att aldrig offra grundläggande värderingar för makt.
Hon fortsätter:
– Idag är det lite tomt i mitten. Men att beskriva blocköverskridande koalitioner som odemokratiska, vilket vissa debattörer gjort, är bisarrt. Det finns många väl fungerande demokratier där det är självklart att kunna samarbeta över gränsen så som till exempel i Finland och Tyskland, säger Maria Haldesten.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.