En fullbemannad personalstyrka med rimliga arbetstider, det menar Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd, är kärnfrågorna för att minska sjuktalen inom vården.
Dag Larsson, (S) oppositionslandstingsråd och 2:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting, säger att han inte är förvånad över uppgifterna om att sjukskrivningstalen bland anställda inom den landstingsdrivna vården ökar.
– När jag är ute och pratar med vårdpersonal, hör jag de ofta berätta om en fruktansvärt hård stress, en dålig arbetsmiljö där personalen är underbemannad. Många är rädda för att göra fel och man får jobba långa arbetsdagar. Det är inte underligt att sjukskrivningarna ökar på våra sjukhus. Det som däremot förvånar mig är att alliansen har nonchalerat de här problemen fortlöpande.
Vad vill Socialdemokraterna göra?
– Förutom att det är en mänsklig tragedi att folk blir utslitna och sjuka på jobbet, leder det också till att vi får sämre sjukvård. Därför borde vi som medborgarföreträdare reagera och försöka ta ett ansvar för arbetsmiljöarbetet på sjukhusen. Filippa Reinfeldt och alliansen har konsekvent sagt att det här är ett ansvar för sjukhusens chefer. Sen har den borgerliga majoriteten följt upp med snålt tilltagna budgetar och skyller allt på enskilda tjänstemän och sjukhuschefer.
– Det håller inte. För att få en bra vård måste vi arbeta med arbetsmiljön på våra sjukhus. Det ska vara en del av våra viktigaste styrinstrument, hur arbetsmiljön fungerar. Effekterna av att man går underbemannade är att olycksfall och patientskador ökar. Jag vågar påstå att vi inte är tillräckligt framgångsrika att minska patientskadorna. Personal på våra akutmottagningar säger att risken för att någon gör fel ökar hela tiden.
Konkret, vad vill ni göra för vårdpersonalen?
– Vårdpersonal som arbetar för landstinget måste kunna göra en lönekarriär. Ofta står och faller avdelningar med att undersköterskor och sjuksköterskor är lojala och stannar. Det ska också synas i lönekuvertet. Sen är det viktigt att ha en fullbemannad personalstyrka med rimliga arbetstider.
– Jag pratade med en sjuksköterska på Södersjukhuset. Hon var jättearg: ”Nu har jag jobbat massor med övertid och jag är rädd för att göra fel och bli klandrad. Jag vet att om jag går till Stockholms kommun i stället får jag mer betalt och slipper jobba varannan helg. Varför ska jag stanna kvar på Södersjukhuset?” Jag hade inget vettigt svar annat än att vädja till hennes ansvarstagande för en fungerande sjukvård. Det är en följd av att vi politiker och framförallt den borgliga alliansen inte vill ta i arbetsmiljöfrågorna.
– När jag tagit upp arbetsmiljön på sjukhusen med Hälso- och sjukvårdsnämnden får jag till svars att jag som sjukvårdspolitiker inte ska lägga mig i det. Det är en syn som alliansen har som jag tycker är absurd. Det är en jätteviktig fråga för oss sjukvårdspolitiker att lägga sig i arbetsmiljöfrågan, för om vi inte gör det får vi ingen fungerande sjukvård.
Du säger högre lön, kräver det höjda skatter?
– Nej, landstinget har gått med överskott de senaste åren. Jag höjer ogärna landstingsskatten eftersom det är fördelningspolitiskt orättvist. Det slår hårdare mot undersköterskan än vad det gör mot landstingsrådet. Jag utesluter inte att sjukvården behöver nya skattepengar, men jag vill undvika så långt det går att höja skatten. Varje skattekrona ska används effektivt. I Stockholm har vi ett system där man har privatiserat stora delar av vården. Den privatiserade vården har inte blivit billigare utan snarare dyrare.
Nu är det tredje sommaren i rad man ber sjuksköterskor i Stockholms län att skjuta på sin semester. Hur vill ni lösa personalbristen?
– Skulle vi få makten i dag hade det varit väldigt svårt att göra något. Det som måste göras är mer strukturella insatser. Öka utbildningsplatserna, dels måste man göra landstinget till en mer attraktiv arbetsgivare. Man måste titta på lönefrågorna och arbetsmiljöfrågorna. Då måste man ta ett centralt grepp. Svaret är inte att det är respektive verksamhetschef som ska lösa arbetsmiljöfrågorna. Det är vi politiker som måste skärpa kraven på arbetsmiljön.
Dagens Arena söker alliansen för en kommentar.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.