Foto: sll.se
Foto: sll.se

Alliansen har gjort flera satsningar för att minska sjukskrivningarna i Stockholm, menar personalborgarråd Anna Starbrink (FP). Ett av de stora arbetsmiljöproblemen menar hon är dåliga IT-system.

I går intervjuade Dagens Arena Dag Larsson (S), oppositionslandstingsråd i Stockholms läns landsting, om att sjukskrivningarna inom vården ökar. Han gick till hårt angrepp mot alliansen i Stockholms län för att man skjuter över arbetsmiljöproblem på sjukhuschefer och inte gör tillräckligt för att lösa bemanningsproblemen som leder till höga sjukskrivningstal. Här svarar Anna Starbrink (FP), personallandstingsråd i Stockholms läns landsting.

Sjukskrivningarna har ökat bland undersköterskor, omsorgspersonal och sjuksköterskor tre år i rad. Vad gör alliansen i Stockholms läns landsting åt problemet?
– Vi gör en satsning på 50 miljoner kronor per år som sjukhusen kan söka för lokala arbetsmiljöåtgärder. De ansökningarna strömmar in och blir bedömda just nu. Vi har drivit på att få fler grundutbildningsplatser, något som staten beslutar om. Men vi själva satsar på specialistutbildningar för sjuksköterskor inom särskilda bristspecialiteter.

– När det gäller lönefrågorna har jag tagit initiativ till en lönesatsning för att premiera specialistsjuksköterskor som arbetar i vår organisation och bidrar till verksamhetens utveckling och sin egen kompetens.

Vad är viktigast att jobba med för att få ner sjukskrivningstalen?
– Arbetsmiljöverket riktar nu in sig på belastningsskadorna. Det är klart att det finns en del belastningsskador i vården. Jag tror inte att det är där de största problemen finns. Det är när det gäller stress, inte minns relaterat till våra IT-system. Hur man upplever sin arbetsdag att man känner sig stressad. Jag tror att det är den stora utmaningen för oss.

Kommunal säger att det beror på låg bemanning som leder till stress. Hur ser du på den förklaringen?
– Jag tror inte att det är underbemanningen, däremot hur man använder kompetens. Jag tycker det är tokigt att så mycket av den medicinskt utbildade personalen lägger en så stor del av sin arbetstid på administration. Det tror jag skapar stress. Jag tror att vi behöver andra yrkesgrupper inom vården som kan avlasta sjukvårdspersonalen. Till exempel läkarsekreterare.

För tredje sommaren i rad får sjuksköterskor flytta på sina semestrar för att lösa personalbristen. Vad gör ni åt det?
– Det kommer alltid att vara tufft eftersom det inte finns något lager med välutbildad sjukvårdspersonal att plocka in på sommaren och sen stoppa undan i något skåp till hösten.

– Det som görs nu är att sjukhusen har jobbat med planering inför sommaren och gett sina medarbetare möjlighet att välja sina semesterperioder. Sen är det några nyckelpersoner som man har svårt att klara sig utan. Då frågar man om det är någon som kan tänka sig att flytta sin semester eller tänka sig att ta extra pass under sommaren. Det är ganska många som vill det.

Kan det leda till att sjuktalen fortsätter att öka?
– Arbetsgivaren har ett stort ansvar att se till att man har rimliga arbetsförhållanden vad gäller arbetstider. En hel del av våra medarbetare gillar att arbeta flexibelt. Då ska vi bejaka det. Men det är ett viktigt ansvar för cheferna att personalen inte tar på sig för mycket eller jobbar för långa pass.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) kritiserar er för att skjuta över alla problem på just sjukhuscheferna.
– Det där är skitsnack. Jag har inte sett något förslag från Dag Larsson att vi ska ändra på hur landstinget är organiserat. Vi har en decentraliserad organisation där sjukhusen har ett stort ansvar.

– Självklart är det den närmaste chefen som ska se medarbetaren och hjälpa den att få en balans i livet. Jag tror att medarbetarna i Stockholms läns landsting skulle bli helt galna om jag började peta i detaljer kring deras individuella arbetstider.

I maj sköt ni till 60 miljoner kronor för att lösa personalbristerna i vården, är det inte för sent?
– Nej det var då vi skulle fatta beslutet. Planeringen har pågått under vintern och sen har det landat. Vi har sett att det fortfarande finns en del utmaningar. Då har vi skjutit till ett ekonomiskt smörjmedel.

Är det hållbart att det ser ut så här sommar efter sommar?
– Vi fortsätter att planera. Det kommer att vara så här varje år, så länge vi har semestrar på sommaren. Oavsett vilken majoritet man har kommer personal i Stockholms läns landsting vilja ha semestrar på sommaren. Det gör att vi måste planera för det. Och det arbetet går bra. Vi ser att de insatser vi gjorde förra sommaren gav resultat.

Skulle fler sjuksköterskor lösa problemet?
– Ja absolut. Det skulle fortfarande finnas en utmaning i det. Men det försvåras av att det finns en brist på sjuksköterskor.