Lernia, Adecco och Manpower drar in miljoner i stödpengar på att flytta arbetskraft mellan sina bolag, avslöjar en intern rapport från Trygghetsfonden TSL.
De stora företagen i omställningsbranschen ingår ofta i koncerner med bemanningsföretag. En stor del av arbetskraften i omställning både kommer från och går tillbaka till koncernernas egna bemanningsföretag efter coachningen i omställningsprogrammet. Det avslöjas i en intern utredning av Trygghetsfonden TSL som Dagens Arbete läst.
Omställningsföretag får 20 000 kronor varje gång en person beviljas omställningsstöd. Pengarna kommer från de privatanställda tjänstemännen som varje månad avstår lön till omställningsfonden. Hittills har 3,86 miljarder delats ut.
Den som blir varslad från ett bemanningsföretag, kan beviljas omställningsstöd i ett företag som ägs av samma koncern, för att sedan återanställas i koncernens bemanningsföretag. Lernia har på två år fått in 8,5 miljoner kronor på att omställa från den egna koncernen. Lernias arbetskraft var i omställningsperioden i genomsnitt mindre än två månader.
När ett företag säger upp är det företaget och facket som tillsammans bestämmer vilket omställningsföretag som ska väljas.
– Det är inte bra att bemanningsföretag sitter på två stolar. Den ena delen av koncernen säger upp och den andra omställer, säger Patrik Östberg i Trygghetsfondens styrelse till Dagens Arbete.
Trygghetsfondens styrelse tar upp frågan om omställning och bemanning inom samma koncern den 26 november.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.