Bild: Pixabay.

Ojämlikhet En ny Oxfam-rapport varnar för att ultrarika och storföretag formar politiskt beslutsfattande i en riktning som gynnar dem själva. Samtidigt som det hindrar arbetet mot ojämlikhet och klimatkrisen.

Enligt en ny rapport från Oxfam International äger nu de rikaste 1 procenten mer än vad 95 procent av världens befolkning äger tillsammans. Av världens 50 största företag ägs över en tredjedel av en dollarmiljardär eller har en dollarmiljardär som huvudägare. Samtidigt äger länder i globala syd, där 79 procent av världens befolkning bor, endast 31 procent av de globala finansiella tillgångarna. 

– Det är en ofattbar orättvisa att 1 procent av världens befolkning äger mer än 95 procent av världsbefolkningen. Denna extrema ojämlikhet skapar en skev verklighet där miljardärer styr våra liv, medan majoriteten kämpar för att överleva. Det är dags att ställa krav på rättvisa och förändring, säger Rosaline Marbinah, policychef på Oxfam Sverige. 

Enligt rapporten äger de rikaste 1 procenten 43 procent av alla globala finansiella tillgångar. Det är endast två företag som kontrollerar 40 procent av den globala marknaden för utsäde. 

Urvattnade skatteregler

År 1987 ägde de rikaste 0,0001 procenten 3 procent av världens BNP. Nu har, enligt rapporten, dessa drygt 3 000 ultrarika hushåll tillsammans en förmögenhet på 13 procent av världens BNP – en fyrdubbling sedan 1987.

Oxfam beskriver koncentrationen av tillgångarna som en ”rörelse mot en global oligarki”. Genom de alltmer monopolistiska företagen och deras lobbying formar de ultrarika politiskt beslutsfattande i en riktning som gynnar dem själva, menar organisationen. Samtidigt som det undergräver multilaterala försök att få bukt med ojämlikhet, klimatkrisen och fattigdomen.

Exempelvis lyfter rapporten hur länder med stor bank- och finanssektor lobbat för att nya OECD-regler för vinstutdelning, Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Sharing (BEPS), ska utesluta finansiella tjänster. Syftet var att reglerna skulle bli ett första steg mot en mer rättvis beskattning av multinationella företag, men enligt Oxfam urvattnades regelverket och kommer ge endast mycket små extra intäkter för låginkomstländer. 

40 procent läggs på skulder

Oxfam lyfter också att låginkomstländer spenderar nästan 40 procent av sina årliga budgetar på utlandsskulder. Det är 60 procent mer än vad länderna spenderar totalt på hälsa, utbildning och sociala skyddsnät. Mer än hälften av skulderna är till privata långivare som banker och hedgefonder, framhåller rapporten. 

– Det är oacceptabelt att låginkomstländer spenderar nästan 40 procent av sina budgetar på att hantera skulder, medan de mest privilegierade fortsätter att ackumulera rikedom på fattigas bekostnad. Privata långivare och hedgefonder utnyttjar låginkomstländers skulder, vilket tvingar dem att prioritera betalningar över investeringar i utbildning och hälsa. En skandal som fördjupar global ojämlikhet, säger Rosaline Marbinah. 

För att den globala ojämlikheten ska brytas behöver vi ett skattesystem där ultrarika och multinationella storföretag beskattas mer samt skuldavskrivningar för låginkomstländer, menar Oxfam.

– Det är dags att skapa en värld där 95 procent av befolkningen inte hålls tillbaka av de rikaste 1 procenten som äger nästan hälften av alla globala tillgångar, säger Rosaline Marbinah.