10 000 deltidsbrandmän har nu legat i strejk i en vecka. “Vi ser över konfliktåtgärderna”, säger Mikael Svanberg, förbundsledamot i BRF.
Deltidsbrandmän kräver bättre lön och arbetsvillkor och är sedan den 15:e juni i konflikt.
– Nu samlar vi in information om vad konfliktåtgärderna ger för effekter, säger Mikael Svanberg, förbundsledamot i Brandmännens riksförbund, BRF.
Strejken gör att det blir svårare att kalla in extra räddningstjänstpersonal – men inte så svårt att allmänheten kan komma i kläm. Om det behövs extra personal så uppmanas räddningschefen att lämna in en dispensansökan. På så sätt ska det bli tydligt att rekryteringsbehovet är stort, säger Mikael Svanberg.
– Vi är i ett läge där kommuner och kommunalförbund börjar komma in med dispensansökningar, nu senast Uppsala. Vårt konfliktsekretariat analyserar dispensansökningarna och konsekvenserna av strejken, säger han.
En deltidsbrandman har ett vanligt yrke och vid sidan av detta en jourberedskap som brandman. Det brukar röra sig om en veckas jour på en fyraveckorsperiod. Vissa kommuner har bara deltidsbrandmän.
I dag genererar detta en schablonmässig årsinkomst på 65 000 kronor innan skatt. För beredskapen är lönen 22 kronor i timmen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.