Israel Eldupphör, gisslanutbyte och akut bistånd är frågorna som debatteras i Israel idag. Men organisationer som länge förespråkat ett slut på ockupationen av palestinska områden upplever att frågan om en långsiktig fred blir mindre och mindre aktuell.

Sedan den 7 oktober förra året har arbetet för många fredsorganisationer i Israel försvårats. Den framstående människorättsgruppen B’Tselem larmade nu i oktober om ”etnisk rensning” i norra Gaza, men intresset för deras arbete är ytterst litet hos Israels judiska befolkning.

– Det senaste året har majoriteten av de israeliska judarna blivit mer krigsivrande gentemot palestinier. Somliga, inte en majoritet men definitivt ingen liten minoritet, fantiserar öppet om att döda Gazabor. De förespråkar folkmord. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att 20 procent av Israels befolkning är palestinsk, och att de ofta inte ges utrymme i de här diskussionerna, säger Sarit Michaeli, ledare för B’Tselems internationella påverkansarbete. B’Tselem är ett Israelbaserat informationscentrum med fokus på landets ”apartheid och ockupation”.

Bara 19 procent av israeliska judar tycker att palestinier har rätt till en egen stat, enligt en undersökning från Israel Democracy index. Samma siffra låg bara några veckor innan Gazakrigets början på 32 procent.

Av israeliska medborgare med arabisk bakgrund tycker 89 procent idag att palestinier har rätt till en egen stat.

Västbankens farligaste olivsäsong någonsin

Yesh Din är en annan israelisk organisation vars arbete har mött mycket motstånd under det senaste året.

– Vi jobbar främst i Västbanken. Vi dokumenterar bosättares våld mot palestinier, och slåss i domstolar mot olagliga bosättningar här. Just nu är det skördesäsong för oliver, och det riktas mycket våld mot de som arbetar med skörden, säger en talesperson för Yesh Din, som ville förbli anonym.

FN:s experter varnade den 16 oktober i år för ”den farligaste olivsäsongen någonsin” i den ockuperade Västbanken. Detta efter rapporter om trakasserier, hot och begränsning av tillgång till olivodlingar och betesmarker, alla riktade mot palestinska bönder. Både civila bosättare och israeliska militärer pekas ut som ansvariga.

Ser oss som förrädare

Bosättarnas våld mot palestinier i Västbanken har inte varit helt orapporterat i israeliska medier. Men talespersonen beskriver Yesh Dins arbete som mycket kontroversiellt.

– Som du säkert kan gissa är allmänhetens bild av oss inte så fin i Israel. Men vi försöker. Och det är inte vårt mål att vara en populär organisation. Vi försöker synliggöra sanningen, säger han.

Sarit Michaeli håller med om att majoriteten inte är särskilt positivt inställd till fredsrörelsens arbete. Samtidigt tror hon att den minoritet som vill att kriget ska ta slut växer.

– Grupper som B’Tselem är inte populära i det israeliska samhället alls. Somliga ser oss som förrädare, andra som naiva eller självhatande judar. Men jag tror att det finns en förståelse hos en allt större grupp israeler att kriget förlängs av premiärministern för egen politisk vinning. Det är absolut inte folk som stöttar B’Tselem, men de förstår att det inte finns någon anledning att fortsätta kriget, eftersom det inte kommer att ta tillbaka gisslan. Militären har dödat fler israeler än den har befriat, säger hon.