“Det är jättehögtidligt att vara en del av det demokratiska systemet”. Det säger Kristina Ljungros som gör sitt sjätte val som röstmottagare till Dagens Arena.
De är människorna som tar emot och räknar din röst. De kallas röstmottagare. Kristina Ljungros är en av dem. Till vardags är hon högprofilerad ordförande för RFSU. Men i sex val har hon arbetat som valmottagare på valdagen. I dag satt hon tillsammans med röstmottagarkollegan Anna Lidström på Frans Schartaus gymnasium på Södermalm och registrerade röster från valdistrikt Sofia 19.
– Det är verkligen demokrati i praktiken och det är fint att alla har varsin röst som är lika mycket värda, svarar Kristina Ljungros på frågan om varför hon ville arbeta som valmottagare.
När Dagens Arena träffar Kristina Ljungros och Anna Lidström strax före åtta på valdagskvällen har de arbetat i nästan tolv timmar, men med en tretimmarspaus i mitten av dagen. Kristina Ljungros tar emot röstkorten och läser upp personnummer och röstnummer och Anna Lidström letar upp namnet i vallängden och kryssar av med hjälp av en linjal.
Många väljare är ute i sista minuten. En av dem är Peter Nord, som har med sig sin son till vallokalen. Han berättar stolt att sonen är “fjärde generationen söderkis”.
– Det blev Vänstern, säger han. De står för mest jämlikhet och rättvisa, det behövs nu när vi ser hur välfärden rasar.
Han är orolig för utvecklingen i Europa just nu.
– Man måste dra sitt strå till stacken nu när det blåser starka högervindar i Europa. Jag frågade faktiskt om de hade någon valsedel för något högerextremt parti därute. I så fall skulle jag använda det som toalettpapper, säger han med ett garv.
I valdistrikt Sofia 19 har 30 procent förtidsröstat. En halvtimme innan stängning hade 64 procent i distriktet besökt vallokalen.
– Det är över förväntan och känns fantastiskt. Många har kommit nu sista halvtimmen också, det vore fantastiskt kul om vi hamnade på över 70 procent, säger Kristina Ljungros.
Hon säger att det har varit bra röstdeltagande i alla åldrar i hennes distrikt.
– Vi har haft många förstagångsväljare födda på 1990-talet och även många äldre. Det var till exempel tre män i 90-årsåldern som var här och röstade tillsammans, berättar Anna Lidström.
När vallokalen stängs tömmer valmottagarna valurnorna och sätter sig och räknar rösterna för hand. Då måste lokalerna vara fortsatt öppna så att vem som helst kan se att allt går rätt till. I Stockholms stad åker man därefter in till Stadshuset där rösterna räknas ännu en gång maskinellt. Valresultatet är klart runt halv elva-elva på kvällen.
Det här kommer inte vara sista valet som Kristina Ljungros arbetar som röstmottagare. Hon berättar att den som är intresserad av att bli röstmottagare kan anmäla sig till Valnämnden. De som blir uttagna får sedan gå en kurs i hur arbetet går till. Uppgiften är inte ideell, utan ersättning utgår.
– Man får träffa väldigt mycket folk, det är ett roligt arbete. Jag kan verkligen rekommendera det, säger Kristina Ljungros.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.