Det finns flera sätt för flyktingar att på laglig väg nå Europa. Sirin Kara från tankesmedjan Tiden radar upp sex sätt som flyktingar skulle kunna nå EU utan att riskera livet på Medelhavet.
Mer än fyra procent av de flyktingar som flyr över Medelhavet dör på vägen. Trots detta ökar antalet flyktingar som väljer just det resesättet till Europa.
EU:s statschefer ska under onsdagen hålla ett möte med Afrikanska unionen för att diskutera den ohållbara situationen. Lagom till sammanträdet presenterar Tankesmedjan Tidens utredare Sirin Kara i SvD sex sätt att göra det möjligt för flyktingar att lagligt komma till EU.
”Det finns redan flera alternativa vägar. Det handlar bara om att tillämpa dem i en större skala”, skriver hon.
1. Kvotflyktingar, även kallad UNHCR:s program för vidare bosättning
FN:s flyktingorgan väljer ut flyktingar på plats som ska få ett permanent uppehållstillstånd i ett land. HAP (human admisson programe) har ett program som fungerar på ett liknande sätt, men där ansökningslandet står för valet, baserat på kriterier som eventuell familj i landet.
2. Humanitära visum och möjlighet att söka asyl på plats
Den asylsökande ber om uppehållstillstånd i mottagarlandets ambassad. Frankrike använder sig redan av det här tillvägagångssättet, i liten skala.
3. Skolstipendier för flyktingar
Flyktingar söker stipendier till högskolor i de europeiska länderna. Kanada erbjuder redan denna valmöjlighet.
4. Arbetskraftsinvandring
För de som flyr över Medelhavet skulle man kunna se över en väg att ta sig in som invandrad arbetskraft.
5. Utökade möjligheter för familjeåterförening
På grund av att man redan har familj här väljer många flyktingar just Sverige som mål för flykten. Utöka möjligheterna för familjer att återförenas genom att ge permanenta uppehållstillstånd till de familjemedlemmar som redan befinner sig i landet. Detta förenklar processen.
6. Privata sponsorer
Föreningar, privatpersoner och organisationer blir privata sponsorer för flyktingar och går i borgen för dem. Migrationsverket och borgenären delar ansvaret för de asylsökande. Även detta system finns i Kanada.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.