Socialdemokraterna har under dagen skapat förvirring kring vad man tycker om lagstiftning kring partibidrag. Enligt partiet handlar det om att pröva ”en ny metod”.
I går kväll publicerade SVT:s Rapport uppgifter om att Socialdemokraterna ämnade att backa från den tidigare rödgröna överenskommelsen om att kräva lagstiftning i frågan om partibidrag.
I dag möttes riksdagens konstitutionsutskott (KU), som behandlar frågan. Och Socialdemokraterna backade.
– Socialdemokraterna och alliansen har gått ihop om att man inte tycker att det ska lagstiftas i. I stället vill man att partisekreterarna ska diskutera med varandra för att komma fram till en överenskommelse – och det är ju som vi har det redan nu, säger Mia Sydow Mölleby (V), ledamot i KU.
– Man har en överenskommelse, men den är inte juridiskt bindande. Vi har ingen lagstiftning på området, vilket jag tycker är konstigt, säger Mia Sydow Mölleby.
Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin säger i ett uttalande att partiet inte bytt åsikt i frågan, utan ”bytt metod”, eftersom kravet på lagstiftning inte fått politisk majoritet. Enligt Carin Jämtin menar Socialdemokraterna fortfarande att lagstiftning är ”den rätta vägen att gå”.
Lagstiftningskravet finns alltså kvar. Men ska inte drivas som tidigare. Sven-Erik Österberg är Socialdemokraternas representant i KU. Dagens Arena ringde honom för att få ett klargörande:
I Jämtins uttalande känns det som om ni tycker både och. Vad menar ni egentligen med er nya linje?
– Vi har halvreserverat oss i ett antal år och det har inte hänt någonting i sakfrågan. Nu gjorde vi en metodändring. Vi anser fortfarande att det är lagstiftning som ska ligga till grund, det ska inte vara någon slags frivillighetslösning i det här.
– Det har kommit ett erbjudande om samtal och vi har beslutat att gå in i dem. Men det gör vi genom att samtidigt säga att vi inte kan tänka oss någon annan uppgörelse än att det ligger lagstiftning i botten.
Sven-Erik Österberg säger att partiets ledamöter under eftermiddagens gruppmöte har förtydligat sin linje. Om förhandlingarna inte har gett resultat innan februari är slut kommer frågan att på nytt att tas upp i konstitutionsutskottet och man kommer att kräva ett utskottsinitiativ.
Hur ska ni uppnå lagstiftning genom de här diskussionerna, som ju sker genom samtal mellan partisekreterare?
– Vi vet att det finns en splittring på den borgerliga sidan. Både Centern och Folkpartiet har varit ute och krävt lagstiftning. Vi bedömer att möjligheten att få med oss enskilda partier blir större om man sitter ner och diskuterar det här än om det, så att säga, blir åskådliggjort offentligt i ett konstitutionsutskott.
Vad vinner ni på att byta taktik i en fråga där Moderaterna står i princip ensamma?
– Det är ett försök, det har varit dödläge i flera år, det har inte hänt någonting och jag är helt övertygad om att frågan hade varit helt död om den röstats ännu en ännu en gång i utskottets. Nu finns det ändå en öppning genom att vi går in i den här diskussionen.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.