Gaza augusti 2024. Foto: Omar AL-QATTAA/ AFP/TT

Gazakriget Nya förhandlingar har inletts om en vapenvila i kriget mellan Hamas och Israel. Dagens Arena har pratat med  Isabell Schierenbeck, statsvetare vid Göteborgs universitet och Mellanösternexpert, om förutsättningarna för en vapenvila. 

På torsdagen inleddes nya samtal om en vapenvila i konflikten mellan Hamas och Israel, som sedan den startade den 7 oktober förra året, har krävt över 40 000 palestinska och 1 200 israeliska liv. 

Försvagat Hamas

Hamas är inte på plats i Doha där förhandlingarna hålls, men kommer enligt medieuppgifter att hållas informerade om vad som sägs i samtalen. Isabell Schierenbeck menar att det finns flera saker som talar för att man eventuellt lyckas förhandla fram en vapenvila den här gången. 

– Det som talar för är att Hamas är väldigt försvagat. De har förlorat flera av sina ledare och de är försvagade militärt. Sen finns det en allt större intern kritik bland civilbefolkningen i Gaza mot Hamas och Hamasledaren Yahya Sinwar personligen. När det gäller Israel så fortsätter protesterna och kraven på någon form av vapenvila för att få ut gisslan. Netanyahu är pressad både från befolkningen och sin egen försvarsminister Yoav Gallant, som han är alltmer i konflikt med. Sen är det också ett hårt tryck från olika regionala aktörer och från USA där man har ett presidentval att tänka på i höst. 

Isabell Schierenbeck Foto: Johan Wingborg

 

Men det finns också en hel del som talar för att man kanske inte kommer att lyckas med någon vapenvila den här gången heller, enligt Isabell Schierenbeck. 

– Om man börjar med Hamas så har ju de alltid velat att det här ska sprida sig och att Israel ska attackeras även från Hizbollah och Iran. Det är något man har med i beräkningen. Skulle det kunna ske då vill man inte sluta en vapenvila. På den israeliska sidan handlar det framför allt om två saker. Det är dels regeringskoalitionen som ju består av flera bosättarpartier. De vill absolut inte ha någon vapenvila och hotar att lämna regeringen om Netanyahu går vidare med det. Det andra skälet handlar om att Netanyahu verkligen vill sitta kvar vid makten och att han riskerar att förlora den om han går med på en vapenvila, säger hon.

Permanent eller tillfällig vapenvila

Ett annat problem är att det råder delade meningar om villkoren för en eventuell vapenvila.

– En av de stora stötestenarna handlar om vilken typ av vapenvila det ska bli. Om den ska vara permanent eller sträcka sig över ett visst antal veckor. Hamas vill ha en permanent vapenvila medan Israel inte vill förbinda sig till en permanent vapenvila utan vill att den ska kunna förhandlas om under tiden, säger Isabell Schierenbeck. 

Hur skulle ett styre av Gaza kunna se ut efter en vapenvila? 

– Man har pratat om att den palestinska myndigheten skulle kunna ta över, men man har också pratat om ett interimstyre där regionala stater som Egypten och Saudiarabien är mer aktiva. Men det verkar de inte vara så intresserade av.

Hur pass mycket kan USA påverka. Om de verkligen vill. Kan de se till att pressa Israel så att det blir en vapenvila?

– Det finns ju en bild av att USA kan pressa Israel till vad som helst. Men så är det  inte. Israel är en självständig stat. Men USA kan vara betydligt hårdare. Retoriskt men också när det gäller till exempel vapenleveranser. Sen kan de också använda sina regionala partners till exempel Saudiarabien och få landet att gå med på att närma sig Israel, om Israel gör som USA vill.