Reportage Rom, queer och grundare av Moldaviens enda magasin som publicerar nyheter om hbtqi-rörelsen online. Vasile Micleusanu vill förändra hur queerpersoner porträtteras i moldavisk media. 

Iklädd rosa pastellfärgade kläder anländer Vasile Micleusanu till ett gammalt barnhem från 1800-talet. I byggnaden huserar Queer Café, ett av huvudstaden Chișinăus få offentliga utrymmen där hbtqi-gemenskapen kan umgås. Här brukar Vasile träffa vänner, gå på fester och skriva om samhällets queerfobi.

– Moldaviska medier diskriminerar queers och det är därför jag vill förändra hur vi porträtteras i medierna, säger Vasile Micleusanu.

Källa för queernyheter

Ur denna nödvändighet föddes BangBang, Moldaviens enda nyhetskälla för lokala och internationella queernyheter.

– Jag skapade plattformen där hbtqi-personer får möjlighet att återge verkligheten från sitt perspektiv, säger Vasile Micleusanu. 

Vasile kommer från en liten by på ungefär 2 000 invånare utanför huvudstaden Chișinău. Med en moldavisk mamma och en romsk pappa tvingades han navigera genom intolerans och diskriminering. 

– När jag var liten så tittade folk på mig och kallade mig zigenare. Det var så smärtsamt att få höra men i takt med att jag växte upp lärde jag mig att vara stolt över mina rötter, berättar han. 

Moldavien är sedan 90-talet anslutet till internationella fördrag som förbjuder diskriminering och beskyddar minoritetsgrupper, men stigmatiseringen av romer är fortfarande ett utbrett problem. Hög arbetslöshet, låg skolnärvaro och brist på tillgång till grundläggande behov präglar folkgruppen som lever exkluderade från resten av samhället. 

– En del romer i min by vägrar att bekänna sin romska etnicitet på grund av rasismen de möter, förklarar Vasile.

Dubbla stigman

Vasile vill komma närmare sin romska härkomst. Han har försökt engagera sig i den romska gemenskapen i Chișinău, men hans sexuella läggning har gjort det omöjligt att delta. 

– De accepterar inte homosexuella. Den romska kulturen är patriarkal och väldigt heteronormativ.

Som homosexuell och rom har Vasile behövt hantera dubbla stigman i livet.

 

En vän till Vasile uppmanade honom att vara försiktig med att komma ut i den romska gemenskapen, eftersom konservativa romska familjer förkastar homosexualitet. Att vara bög och rom tvingar honom att hantera dubbla stigman från samhället. 

– Jag försöker skapa en öppen dialog om min romska bakgrund i kombination med att vara gay för att visa att vi existerar, förklarar Vasile.

Han känner bara ett fåtal romer i hbtqi-communityt som är öppet queer.

– Det finns säkert fler men grejen är att de gömmer sig. För mig är det viktigt att hitta dem och skapa en gemenskap, men det är komplicerat. Därför skriver jag artiklar om ämnet i hopp om att det ska nå ut till romska queers så att de kan ansluta sig till communityt.

Gör tystade röster hörda

Vasile insåg tidigt makten hos medierna och började studera journalistik vid universitetet. Efter examen arbetade han som produktionsassistent i två år på en moldavisk tv-kanal. Under den tiden föddes idén till att starta ett onlinemagasin. 

– Jag behövde göra något för mitt community, och jag kände mig redo att hjälpa tystade röster göra sig hörda, berättar han.

Tillsammans med några kollegor från tv-kanalen startade Vasile en ideell organisation för att kunna söka finansiering till att driva projektet. Nederländernas ambassad hade utlyst en ansökan på 35 000 euros för organisationer att söka. 

– Vi hade tur, det året hade de 140 ansökningar och valde just vårt projekt. Det ansågs vara innovativt och viktigt.

Onlinemagasinet fick namnet BangBang, och så började Vasile bygga sin redaktion. Fem personer handplockades; tre skribenter, en sociala medier-chef, en administratör och en revisor.

– Jag valde dem med omsorg eftersom det var viktigt att de kommer från communityt. De behöver känna att det här är lika mycket deras projekt också, säger han. 

Det enda i sitt slag 

På sajten kan du läsa nyheter om hbtqi-frågor på både lokal och global nivå. BangBang riktar sig till unga queers i Moldavien i åldrarna 18 till 25 år. 

– De är mer öppensinnade än äldre hbtqi-personer, som är mer reserverade och inte vågar visa sin queeridentitet. Men vi vill även nå ut till resten av samhället, till de som vill veta mer om hbtqi-världen och stödja den, förklarar Vasile.

Han fortsätter.

– Vi är den enda medieplattformen i landet som fokuserar på den här typen av nyheter. Vårt huvudsyfte är att skapa olika perspektiv.

“Jag strävar efter att öppna en dialog om att vara både rom och homosexuell”, säger Vasile.

 

Ett högt flöde av artiklar produceras och publiceras varje dag på BangBang och förutom nyheter och reportage produceras också en podcast. Två gånger i månaden släpps nya avsnitt, där hbtqi-gäster bjuds in för att berätta om sina liv i Moldavien.

– Ett tema för en av säsongerna handlade om upplevd skam av att vara queer. Då intervjuade jag olika personer om det, förklarar Vasile.

Organiserar fokusgrupper 

BangBang behandlar även ämnen relaterade till sex och samlevnad – kulturnyheter inom queervärlden och ger även rekommendationer på filmer och böcker. Skribenterna täcker en bred skala av ämnen, från seriösa nyheter till dejtingtips. 

– Det finns en kategori på sajten där vi skriver om dejting och ger råd, till exempel hur man bäst kommunicerar med sina matchningar på dejtingappen Grindr, berättar Vasile.

Redaktionen samlas i början av varje månad för att planera vad som ska skrivas och publiceras utifrån ett valt tema. 

– Det var en månad där vi exempelvis fokuserade på ämnen som rörde Pride och hbtqi-rörelsens historia i Moldavien, berättar Vasile.

Hur hittar ni ämnen att skriva om? 

– Vi organiserar fokusgrupper för att ta reda på deras problem och behov i det moldaviska samhället. Utifrån den information de ger oss börjar vi söka ämnen att skriva om.

Homofobiska kommentarer

Andra mindre smickrande inspirationskällor används också. 

– Våra publiceringar på sociala medier drar till sig en del homofobiska kommentarer, men även där lyckas man hitta en vinkel att göra en artikel på, säger Vasile.

Det pågår ett informationskrig i Moldavien mot minoritetsgrupper. Spridningen av homofobisk propaganda är ett ständigt problem i landet. Politiker och samhällsledare har ibland använt hatretorik mot hbtqi-personer under sina valkampanjer.

– Queers används som syndabockar för att underminera vår EU-vänliga regering, förklarar Vasile.

Vasile rör sig in mot Queer Café i Chișinău som huserar i ett gammalt barnhem. En av få
mötesplatser i huvudstaden för hbtqi+.

 

Desinformation om queerpersoner i Moldavien sprids också på nätet, vilket är anledningen till att BangBang har en sektion på sajten som avfärdar lögner och propaganda på ett pedagogiskt sätt. 

– Det kallas “Not like this”. Om du hittar en artikel online med felaktig information om queerpersoner, skickar du den till oss så att vi kan analysera den och fastställa dess sanningshalt, förklarar Vasile. 

Han fortsätter:

– Om den är falsk förklarar vi varför, eller på vilket sätt det är fel att använda vissa termer eller varför det är oacceptabelt när politiker använder hatretorik mot vissa samhällsgrupper.

Första fredliga Prideparaden 

Prideparaden 2023 rapporterades vara den första ”fredliga” någonsin som kunnat hållas i Moldaviens pridehistoria. Den 18 juni kunde queers marschera lugnt längs Chișinăus gator utan poliseskort. Tidigare har paraden blivit attackerad och trakasserad av hbtqi-motståndare och anhängare av den kristna ortodoxa kyrkan i landet. 

Vasiles redaktion engagerade sig i flera aktiviteter under Pridefestivalen i Chișinău. De rapporterade från paraden och skapade även en serie artiklar om Pride och queerhistoria i Moldavien. 

– Vi höll en workshop om könsidentitet under Pride. Mitt BangBang-team deltog också i Pride Park-evenemanget, där vi öppnade upp en diskussion om hur vi kan skapa en säker och inkluderande plats för alla, berättar Vasile.

Vill höras i samhället

När BangBang lanserades väckte det stor uppmärksamhet, både positivt och negativt.

– Många skrev till oss och sa att det vi gjorde var bra och att Moldavien behövde det. Men vi fick också många homofobiska kommentarer, säger Vasile.

Trots bemötandet av hårda ord förstår Vasile att det bottnar i okunskap.

– Det är så människor reagerar på det de inte förstår, och då försöker vi förklara varför det de skriver är problematiskt. Vår uppgift är att utbilda människor, säger han.

Vasile ser sitt redaktionella uppdrag som att bilda och informera Moldavien om hbtqi-frågor. Men för att det ska bli verklighet måste de få människors uppmärksamhet – och det gör de genom att föra oväsen med det skrivna ordet. 

– Bangbang! Det är ljudet av höga smällar när vi publicerar. Det vi skriver ska höras i samhället.

Text och foto: Daniel Delgado