Anhörigdagar för att kunna hjälpa sina gamla föräldrar är ett av Vänsterpartiets krav inför budgetförhandlingarna.
Budgetförhandlingarna mellan regeringen och Vänsterpartiet drar snart igång.
För att stödja regeringens höstbudget som presenteras den 20 september kräver Vänsterpartiet nu att de som behöver hjälpa sina föräldrar efter exempelvis en operation ska ha kunna vara borta från jobbet med ersättning från staten. Ersättningen för anhörigdagar skulle rimligtvis ligga i nivå med den tillfälliga föräldrapenningen, föreslår partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, till Ekot.
– I dag får man ju lösa det genom att ta tjänstledigt, plocka ut semesterdagar, försöka hitta olika former av lösningar. Man känner sig många gånger väldigt otillräcklig, säger hon.
Exakt hur systemet ska utformas vill Vänsterpartiet utreda. Enligt partiets egna beräkningar skulle reformen kosta runt 2,5 miljarder kronor årligen. Såsom flera av Vänsterpartiets förslag ska detta finansieras med återinförd förmögenhetsskatt, enligt Ulla Andersson. Inget av regeringspartierna är positiva till finansieringsformen.
– Vi har ju en konflikt med regeringen, där vi tycker att det är rimligt att utjämna ekonomiska skillnader och vi tycker att människor med mycket kapital kan avstå en del av det de har i dag. Det här är ett sätt att finansiera välfärdsreformer som vi alla behöver, säger hon till Ekot.
Ytterligare krav som V kommer att driva i budgetförhandlingarna innefattar höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar, höjd garantipension med 200 kronor i månaden och gratis läkemedel till alla över 80 år. Redan i våras presenterade Vänsterpartiet och regeringen att tiomiljardershöjningen av statsbidragen till kommunerna och landstingen blir permanent.
– Vi övergav krona-för-krona-principen i höständringsbudgeten. Men vi har betat av på underskottet och mer än halverat det, så nu har vi möjlighet att möta oväntade och tillfälliga utmaningar, sa finansminister Magdalena Andersson när förslaget presenterades.
Statsminister Stefan Löfven betonade att kommuner och landsting kommer att få stort utrymme att själva avgöra exakt hur pengarna ska användas. Men de kommuner som tagit emot många asylsökande och nyanlända kommer att få en större del av kakan.
– Efter åtta år av nedskärningar investerar vi nu i ett nytt samhällsbygge, sa Stefan Löfven.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.