Sveriges bankjättar investerar 4,7 miljarder i företag som exporterar vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter. Värst i ligan är Swedbank.
Genom sina sparfonder investerar minst sju svenska storbanker i företag som exporterar vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter och deltar i väpnade konflikter. Det visar en ny rapport inom samarbetsinitiativet »Fair finance guide«.
De allra största investeringarna står Swedbank för. Totalt 150 miljoner kronor har de investerat i vapenföretag som främst exporterar till Saudiarabien. Nordea och Danske Bank investerar å sin sida i flest antal kontroversiella bolag. Sveriges sju bankjättar investerar sammanlagt 4,7 miljarder kronor i bolagen.
Bolagens vapenexport sker till knappt 40-talet auktoritära regimer, länder med bristande politiska rättigheter och medborgerliga friheter, länder i väpnad konflikt eller länder som trots stor fattigdom använder en oproportionerligt stor del av statsbudgeten till militära utgifter.
»Den typen av export strider mot en rad principer i internationella konventioner och regelverk som syftar till att förhindra att vapen hamnar i fel händer.«, skriver Diakonia och Svenska konsumenter skriver om på DN debatt.
Debattskribenterna efterlyser tydligare riktlinjer för hur och med vem de svenska bankerna ska göra affärer. Exempelvis har Nordea ingen policy alls. Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Skandia och Swedbank endast ställer ett eller ett fåtal krav. SEB har de mest omfattande riktlinjerna.
Granskningen visar emellertid att riktlinjerna inte gör så mycket till – de följs inte. Fyra av bankjättarna har policys som att inte investera i vapenexport till länder där vapnen riskerar att bidra till kränkningar av mänskliga rättigheter, vilket alltså sker ändå. Hos Danske Bank, Handelsbanken och SEB hittades dessutom ett av företagen i deras så kallade etikfonder.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.