arbeta på distans
Foto: Viktoria Slowikowska / Pexels

Distansarbete Statligt anställda jobbar varken mer eller mindre effektivt på distans, enligt en ny rapport från Riksrevisionen. Dagens Arena har pratat med experten Aleksandre Asatiani om distansarbetets framtid.

Hybrida arbetsplatser, där anställda har möjlighet att arbeta både på kontoret och på distans, har blivit betydligt vanligare på senare år. Pandemin tvingade många arbetsgivare att öppna upp för distansarbete, vilket har satt sina spår på arbetsmarknaden.

Idag jobbar cirka 60 procent av alla statligt anställda i någon mån på distans, enligt en granskningsrapport från Riksrevisionen. Att distansarbete skulle påverka verksamhetens produktivitet, något som ofta lyfts som argument mot hybrida arbetsplatser, finner rapporten inga belägg för. Myndigheterna som granskats såg varken en signifikant ökning eller minskning i effektivitet när anställda fick möjlighet att arbeta på distans.

– Det här är i linje med både min egen forskning och annan på området. Den vanligaste rädslan organisationer brukar ha när de börjar med distansarbete är att anställda ska sluta jobba. Men vad vi har sett, både innan pandemin och efter, är att produktivitet inte är det man borde vara orolig över, säger Aleksandre Asatiani, docent vid Göteborgs universitet, som forskar om distansarbete.

Aleksandre Asatiani
Aleksandre Asatiani, docent vid Göteborgs universitet. Foto: Maja Härnqvist

Ingen “gemensam kultur” på kontoret

Ett problem som kan uppstå, och som lyfts i Riksrevisionens rapport, är en brist på gemenskap på hybrida arbetsplatser.

– Folk kan känna sig isolerade, och att det inte finns någon gemensam kultur för arbetsplatsen kan leda till att jobbet känns mer transaktionellt. Så folk kan bli mindre motiverade, och vilja byta arbetsplats, säger Aleksandre Asanti.

Trots att många statligt anställda enligt Riksrevisonen upplever en förbättrad balans mellan privat- och arbetsliv kan distansarbete också leda till att det blir svårt att slappna av hemma.

– Den här flexibiliteten kan gå åt båda hållen. När du inte längre behöver pendla har du mer tid för dig själv och för familjen, men så funkar det inte ifall ditt hem till exempel inte är bekvämt att arbeta i. Du kan också bli mer överarbetad, om arbetsplatsen och jobbet börjar smälta samman. Du kan inte riktigt lämna jobbet på kontoret, säger Aleksandre Asiatani.

Viktigt att det blir rättvist

Alla kan inte skapa en arbetsplats hemma. Dessutom menar Asiatani att det kan skapas en uppdelning mellan de som kan arbeta på distans och de vars jobb kräver att de är närvarande, som byggarbetare eller butikssäljare.

Riksrevisonen rekommenderar att frågan utreds vidare, för att kunna hantera de utmaningar som distansarbetet innebär. Aleksandre Asiatani tror att nya arbetsplatser måste utformas med mycket omtanke, för att anställda som vill arbeta på distans ska kunna göra det bekvämt.

– Man vill ha rättvisa, att alla ska kunna arbeta med samma villkor. Men det fungerar inte att bara säga till folk som verkligen inte vill vara på kontoret att komma oavsett. Vi behöver flexibilitet, och vi måste hålla koll på vilka det är som designar nya arbetsplatser och arbetsformer, säger han.