För att kunna ge Stockholms föderskor säker vård bör sjukhusen ha kapacitet för 35 000 förlossningar 2018. Men i värsta fall kommer det bara finnas plats för 29 800 föderskor – enligt beräkningar gjorda innan BB Sophia la ner.
Om två år bör Stockholms förlossningskliniker ha kapacitet att förlösa 34 000 till 35 000 kvinnor, enligt en rapport från Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Stockholm från juni 2015.
Beräkningen utgår från att beläggningsgraden på sjukhusen är 85 procent, vilket kan beskrivas som en säkerhetsmarginal. Ju högre beläggning – desto sämre vård.
Att inte ha full beläggning på förlossningsklinikerna krävs för att man ska kunna ge familjerna god och säker vård och för att så många kvinnor som möjligt ska få föda på det sjukhus de valt. Beläggningsgraden på klinikerna påverkar också huruvida barnmorskorna stannar – landstinget har länge haft svårt att behålla sina anställda.
Men enligt landstingets egna beräkningar hamnar man långt från målet om en kapacitet runt 35 000 födslar. Om två år kommer det att finnas plats för som mest 33 400 förlossningar. Och i värsta fall finns det inte plats för fler än 29 800 föderskor.
– Är beläggningsgraden högre än 85 procent är vården inte patientsäker. Det innebär hög stress för både barnmorskorna och familjerna. Osäkerheten att inte veta var man får föda leder till högre risk för förlossningsskador, fler kejsarsnitt och att fler födande åker in för tidigt – vilket i sin tur leder till att beläggningsgraden måste vara ännu lägre, säger Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet.
Landstingets beräkning är gjord i november i fjol, alltså innan man fick veta att BB Sophia gått 180 miljoner back och skulle läggas ner. Ansvarig landstingspolitiker Ella Bohlin (KD) har försäkrat Stockholms blivande föräldrar om att de inte behöver oroa sig – de 3 000 förlossningar som planerades på BB Sophia har förlagts till Stockholms övriga förlossningskliniker.
Bland annat ska Södersjukhuset förlösa 900 fler kvinnor – något som fick Vårdförbundet att larma om akut läge för Stockholms förlossningsvård när det uppdagades.
Sjukhusens verksamhetschefer och allianspolitikerna har gett tummen upp för landstingets kreativa lösning men barnmorskor, oppositionspolitiker och Vårdförbundet med fler varnar för en helt ohållbar situation för Stockholms förlossningsvård.
– Barnmorskor och chefer på klinikerna är också mycket bekymrade över att det inte finns någon plan för hur de ska ta emot de många flyktingar som kommer. Det blir inte bara fler födande, det är också sannolikt att de har trauman, säger Sineva Ribeiro.
I anteckningarna från ett rundabordssamtal med Stockholms barnmorskor konstateras att »vi kommer att gå tillbaka till en situation där barnmorskorna har ansvar för två-tre födande kvinnor samtidigt«. Barnmorskorna uttrycker även oro för att allt fler kommer att lämna yrket och slår fast att »Vårdval Förlossning är inte längre värd namnet«.
– Vi är väldigt oroliga. Det verkar som att vi är en bit ifrån målet om en barnmorska per födande kvinna. Det är stor brist på barnmorskor och deras arbetsvillkor är undermåliga – de jobbar ohälsosamma arbetstider under hård press och får ofta täcka upp för varandra. Dessutom ökar ohälsotalen, det ger inte bra förutsättningar för en god och säker vård. Vill vi ha en välfärd att vara stolta över måste vi göra någonting åt detta nu, säger Sineva Ribeiro.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.