Bankskatt Bör Sverige följa efter Italiens exempel och införa en extraskatt på bankernas vinster? Åsikterna går isär bland ekonomer som Dagens Arena talat med.
Den italienska regeringen beslutade i dagarna att införa en skatt på det man betraktar som övervinster hos bankerna. Dessa vinster ska enligt beslutet beskattas med 40 procent.
Finns ”berättigad kritik” mot bankerna
Joakim Sandberg, professor i ekonomi vid universitetet i Groningen i Nederländerna och praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, är positiv till att införa något liknande i Sverige.
– Generellt tycker jag att det är en väldigt bra idé. Det har funnits en berättigad kritik i att när det går bra för bankerna får de stora vinster och när det går dåligt rycker staten in. Det är något fundamentalt orättvist i det.
Karin Pilsäter, samhällsekonom på TCO, är däremot tveksam till en sådan bankskatt i Sverige.
– Det blir orimligt om skattesystemet styrs av det man för ögonblicket ogillar. Dessutom har har vi redan en resolutionsavgift som bankerna betalar in till i händelse av en ny finanskris och en särskild riskskatt, så jag ser inte riktigt syftet med ytterligare en skatt.
”Konstigt med särskild skatt skatt på lönsamma verksamheter”
Att det går bra för bankerna är inte ett tillräckligt skäl till att införa extra skatter, enligt Karin Pilsäter.
– Jag tycker det är konstigt att ha en särskild skatt på lönsamma verksamheter. Då kan man diskutera om vi ska ha en progressiv bolagsskatt eller liknande också.
Men Joakim Sandberg menar att de stora vinster bankerna gör just nu beror på att de kunnat dra nytta av inflationen och det höga ränteläget. Eftersom det handlar om avkastning bankerna inte själva genererat är det fullt rimligt att beskatta vinsterna.
– Det här är inget som handlar om bankernas effektivisering. Det är samma sak som med energibolagen som får övervinster på grund av kriget i Ukraina. Dessa vinster kan man mycket väl beskatta. Det är inget som snedställer konkurrensen. Jag tycker att det är rimligt att göra.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.