Fackförbund Anställda vid Electrolux fabriker i Juárez i Mexiko menar att företaget gynnat en ”företagsvänlig” fackförening på bekostnad av den fackförening som har störst förankring. Koncernen förnekar att de försökt påverka de anställdas fackliga tillhörighet.
Den 4 december hölls en omröstning om att bilda en fackförening bland de anställda på Electrolux fabriker i Ciudad Juárez i norra Mexiko vid gränsen mot den amerikanska delstaten Texas. Av de 3000 anställda vid de två fabrikerna var det 639 som röstade. Av dem lade 533 arbetare sin röst på den oberoende fackliga organisationen SNFTM och 96 på det ”företagsvänliga” facket FOSRAM. Därutöver var 10 röster blanka eller ogiltiga.
”Vi vann valet. Den fackliga organisationsfriheten segrade”. Det skrev Javier Hernández, en av de lokala ledarna för SNFTM, i WhatsApp-gruppen för Electrolux-arbetare i Mexiko.
”De gjorde allt för att förhindra arbetarna från att rösta”, skrev en annan av arbetarna i WhatsApp-gruppen.
Sökt stöd från Unionen
Vad som händer nu är oklart. Electrolux fabriksledning har överklagat valet och menar att det förekommit ”oegentligheter”. Omröstningen övervakades av den mexikanska arbetsmyndigheten, den ska nu avgöra vad som ska ske.
Ett krux är regeln om att en nybildad facklig organisation ska ha stöd från minst 30 procent av de anställda. Detta krav uppfyllde både SNFTM och FOSRAM tidigare i år genom att visa upp verifierbara namnunderskrifter. Däremot fick ingen av organisationerna 30 procent av rösterna i omröstningen i december, inte heller SNFTM som fick flest röster. Vad myndigheten kommer att besluta är för tillfället svårt att bedöma. En förhoppning är att den tar hänsyn till att alla arbetare inte hade möjlighet att rösta och att SNFTM får det fackliga ”certifikat för representativitet” som man eftersträvar. En annan möjlighet är att det blir nyval.
Den oberoende fackliga organisationen SNFTM har sökt stöd från det svenska fackförbundet Unionen och den globala fackliga organisationen IndustriALL som slutit ett globalt avtal med Electrolux. Både Karin Ström från Unionen centralt och Peter Ferm, ordförande i Unionens klubb inom Electrolux, har lyft frågan med koncernledningen och framfört att de anställda vid fabrikerna i Ciudad Juárez själva måste få avgöra om de ska få bilda en fackförening. Varken Karin Ström eller Peter Ferm har besökt fabrikerna i Ciudad Juárez. Däremot besökte Ferm nyligen Electrolux kontor i USA, som fabrikerna i Mexiko lyder under, och ställde frågor om villkoren i Mexiko.
– Men det har varit svårt att få klarhet i hur det mexikanska regelverket ska tolkas. Nu har jag vänt mig till jurister på IndustriALL för få bättre kunskap, säger han.
Inte första konflikten
Tony Karlsson är en svensk aktivist och bor tidvis i Mexiko. Han har besökt fabrikerna och hjälpt de svenska fackliga organisationerna med underlag och kontakter. Arbetare som han pratat med har berättat att det företagsvänliga facket FOSRAM fick möjlighet att kampanja inne på fabriksområdet medan SNFTM stängdes ute. Han berättar också att fabriksledningen satte upp plakat där det stod att SNFTM var rebeller som störde ordningen. Tony Karlsson tycker också att det är anmärkningsvärt att fabriksledningen i Mexiko överklagat den fackliga omröstningen.
– Huruvida omröstningen var legitim borde avgöras av de närvarande myndigheterna. Electrolux bör inte lägga sig i de anställdas ambitioner att bilda en fackförening. Det strider mot vad det står i det globala avtalet, säger Tony Karlsson.
Paul Palmstedt, ansvarig för koncernens utåtriktade kommunikation svarar i ett mejl att ”det inte är korrekt att företaget stödde den ena fackföreningen, vår policy är att vara neutrala”. Han ber att få återkomma till frågan om att den lokala fabriksledningen överklagat omröstningen.
Mats Wingborg
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.