Nobels fredspris Etiopiens president Abiy Ahmed får Nobels fredspris för sitt iniativ att sluta fred med grannlandet Eritrea, samt verka för fred i regionen. Glädjande, tycker journalisten Martin Schibbye, som suttit fängslad i Etiopien.
Norska Nobelkommittén tilldelar Abiy Ahmed priset för sitt arbete för att åstadkomma fred och internationellt samarbete, och framför allt för att ha tagit initiativ till att sluta fred i gränskonflikten med grannlandet Eritrea. Priset utdelas också för att uppmärksamma alla de som arbetat för fred och försoning i Etiopien och i östra och norra Afrika, skriver priskommittén.
I prismotiveringen lyfts också de många demokratiska förbättringar som presidenten har genomfört i sitt hemland sedan han kom till makten i april 2018. Bland sådana reformer finns upphävd sensur av medier, frigivande av politiska fångar, legalisering av oppositionsgrupper, avsättande av korrupta makthavare och ett ökat inflytande för kvinnor i landet.
Svenska journalisten Martin Schibbye, som satt fängslad med sin kollega Johan Persson i Etiopien i över ett år 2011-12, välkomnar valet av pristagare:
– Jag är oerhört glad, säger Martin Schibbye till Dagens Arena.
Han liknar det arbete Abiy Ahmed har gjort för fred, med betydelsen av Berlinmurens fall.
– Det här skickar en signal om att omvärlden stöder det här unika fredsarbetet som sker inte bara i Etiopien utan på hela Afrikas horn. Presidenten har visat ett oerhört mod genom att ta initiativ till ett fredavtal med Eritrea i en konlifkt som pågått i 20 år, säger han.
Martin Schibbye påpekar att Abiy Ahmed också har medlat framgångsrikt i Sudan.
– Det här priset innebär en återgång till fredsprisets stadgar, som handlar om att verka för fredsmäklande och nedrustning.
Utrikesminister Ann Linde (S) är också nöjd med valet av fredspristagare:
– Det här var en av de jag hade hoppats på, för jag tycker att det är historiskt det som Abiy har gjort och att man fick till ett fredsavtal, sa Ann Linde till SVT.
Act inom Svenska kyrkan, som arbetar internationellt mot förtryck och orättvisor, välkomnar fredspriset till Abiy Ahmed och lyfter också hans insatser för jämställdhet, med en regering där hälften av ministrarna är kvinnor.
Act skriver i ett pressmeddelande att Abiy Ahmed har en särskild legitimitet i Etiopien, då hans föräldrar kommer från två olika folkgrupper, och en är ortodox och en muslim, samtidigt som presidenten själv tillhör pingströrelsen.
– Utvecklingen i Etiopien just nu är ett positivt exempel på den afrikanska kontinenten och Nobels fredspris sänder en viktig signal för andra länder att välja en demokratisk och fredlig utveckling, säger Lennart Hernander, regionchef för Act Svenska kyrkan i pressmeddelandet.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.