Att tvingas ändra stadgarna under sittande kongress, liksom petningen av Ylva Johansson, blev tydliga plumpar i protokollet. I övrigt var S-kongressen en stor framgång för Stefan Löfven. Den sammanfattningen gäller såväl politiskt (kloka kompromisser i stället för uppslitande blodbad) som personligt (hyllat kongresstal, stärkta personliga aktier på grund av kompromisserna samt blandningen av pondus och humor på kongressfesten).
Men en lågoddsare är att minnet av S-kongressen 2013 i Göteborg, i synnerhet på lite längre sikt, kommer att handla om målet att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU. Nu kan jobben återigen hamna i den svenska poltikens mittpunkt, och om det leder till valseger ska målet uppfyllas. Nyckelfigur under den resan blir en person som var en av kongressens vinnare i det dolda: Magdalena Andersson.
Mycket av kongressarbetet skedde i olika temagrupper, som även hade formella telefonmöten innan kongressen. Personer som Dagens Arena har pratat med framhåller hur just Andersson hanterade sin temagrupp. I samband med det första telefonmötet tog hon närvarolista, lämnade ut sitt privata mobilnummer – och ringde sedan personligen upp dem som inte kunde närvara.
”Hej det är Magda, du missade mötet, jag vill gärna höra dina synpunkter”. Så byggs förtroende, respekt och popularitet, naturligtvis. Att Andersson, med sina blytunga ekonomiska meriter, även ska ha imponerat under temagruppens arbete på kongressen är mindre förvånande.
På senare tid hade det annars grymtats en del i S-myllan om att Andersson inte syns tillräckligt mycket ”i media”. Det är en utmaning som inte bara kräver en vaken pressekreterare, utan även att det finns reella politiska nyheter att rapportera om.
Men i och med ”EU-målet” i jobbfrågan kommer Andersson av naturliga skäl att hamna mer i debattens mittpunkt. Huvudfrågan är nämligen inte att Löfven berättade om målet när han öppnade kongressen, utan Anderssons arbete med att få målet att framstå som realistiskt. Hur S-vägen dit ser ut, rent policymässigt, är nu Anderssons huvuduppgift enligt ett VU-beslut som fattades redan i Göteborg.
För trots turbulensen i VU-förhandlingarna kom Andersson ut på andra sidan med en VU-plats. Låt vara som suppleant, men hon är i gott sällskap. Att vara VU-suppleant dög gott åt såväl finansminister Pär Nuder som finansministerkandidaten Thomas Östros när de först kom in i VU.
Och redan i Göteborg hölls alltså ett första möte med de omvalda och nyvalda VU-ledamöterna. På dagordningen stod endast fyra punkter: Öppnande, fastställande av dagordning, val av justerare samt ”lägst arbetslöshet i EU”. Den sistnämnda beslutspunkten löd som följer:
”ge Magdalena Andersson i uppdrag att utforma en socialdemokratisk vårmotion och sedermera budgetmotion för hösten 2013 som fokuserar på att nå sysselsättningsmålet. Det första viktiga steget är förslaget om en 90 dagars garanti som sätter stopp för ungdomsarbetslösheten.”
En konsekvens av S-kongressen och VU-mötet i Göteborg lär därför bli att den hittills relativt anonyma men ytterst kompetenta ekonomisk-politisk talespersonen Magdalena Andersson flyttas in i politikens centrum. Dessutom för att hantera den fråga – arbetslösheten – som vann två val åt alliansen. Precis den fråga som med nuvarande arbetslöshetssiffror är regeringens största misslyckande.
En händelse som ser ut som en tanke? Naturligtvis. Återstår att se om hon lyckas fullgöra den resa som Anders Borg lyckades med: Från kompetent ekonom till fullblodad politiker. Samt hur mycket den socialdemokratiska ekonomiska politiken kommer att avvika från just Borgs.
Två frågor som mycket väl kan avgöra riksdagsvalet 2014.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.