Vill alliansen ha tillbaka de väljare som flytt till SD utan att förlora sig i populistiska utspel om invandringen, får man nog tänka till.
Var det inte tydligt innan budgetomröstningen, är det tydligt nu. Högerpartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Sverigedemokraterna är sedan långt tillbaka eniga på många punkter. I riksdagen har SD röstat med alliansen vid nio fall av tio vid blockskiljande omröstningar.
Efter Fredrik Reinfeldts avgång har det visat sig att det också finns en dragning från alliansen till SD. Reinfeldts hårda och odiskutabla avståndstagande från Sverigedemokraterna gjorde att vissa frågor aldrig ens blev frågor i offentligheten.
När Tobias Billström (M) var migrationsminister blev han hårt kritiserad för att i Agenda ha uttalat sig om att “volymen måste sänkas både för asylinvandring och anhöriginvandring”.
Inte blev synen på alliansen bättre med Billströms uttalande “Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda”.
Men Reinfeldt gav Billström en uppläxning och visade tydligt vad som var acceptabelt att driva i alliansens namn.
Det är förändrat nu.
Med dagens DN Debatt-inlägg från tre kristdemokrater och en centerpartist blev det ännu tydligare att alliansen är splittrad. Rubriken “Så kan vi göra upp med SD om migrationspolitiken” talar ett språk som aldrig hade varit möjligt innan Reinfeldts avgång.
Nu kan en röst på alliansen i extravalet faktiskt innebära en röst på SD-politik. Moderaterna har redan lämnat in en motion om att skärpa anhöriginvandringen och med tanke på att SD:s nya stomme av väljare utgörs av tidigare moderater, är det inte konstigt om allianspolitiken svänger åt det högerkonservativa hållet. Man behöver få tillbaka sina gamla sympatisörer helt enkelt.
Nyligen släpptes en undersökning, gjord av Adam Cwejman från Timbro och Peter Santesson från Demoskop, som visar att 13 procent av SD-väljarna ser sig som liberaler, 12 procent som socialliberaler och 28 procent som konservativa. Av dem som 2010 röstade på Moderaterna men som i valet 2014 röstade på Sverigedemokraterna ser sig över 40 procent som konservativa.
Slutsatsen i undersökningen är att SD lockar väljare som vill lägga en proteströst eller som lockas av partiets invandringspolitik. SD har har därmed potential att locka ytterligare väljare från alliansen, i synnerhet från Moderaterna, till extravalet i mars 2015.
Man kan fråga sig hur allianspartierna tänker kring detta, nu när en ny valrörelse ska planeras. Vill man ha tillbaka de väljare som flytt till SD utan att förlora sig i populistiska utspel om invandringen, får man nog tänka till. Om Moderaterna ändå närmar sig SD i migrationspolitiken är det troligt att konstruktionen alliansen nått vägs ände.
Följ Dagens Arena på Facebook och Twitter, och prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av granskande journalistik, nyheter, opinion och fördjupning.