Bianca Kronlöf är övertygande i rollen som den obevekliga Hanne Foto: TriArt Film

Film ”Så länge hjärtat slår” lyckas på ett trovärdigt sätt förmedla den desperation som rådde på många äldreboenden i landet när pandemin slog till. Samtidigt visar den hur den lilla människan kan stå upp mot systemet och skapa förändring.

Hanne (Bianca Kronlöf) jobbar på ett demensboende som under våren 2020 drabbas hårt av covid-19. Utåt sett är allt frid och fröjd. Ledningen lugnar de anställda med att man bedriver så kallad kohortvård, vilket innebär att man separerar de sjuka från de friska. Verkligheten är dock en helt annan. Den kohortvård som ledningen beskriver bedrivs inte alls. I stället är det kaos på äldreboendet, då sjuka tar sig in i friskas rum och utsätter dem för smitta. Mitt i allt detta befinner sig Hanne och hennes kollegor som bara kan se på då allt fler blir sjuka och dör av viruset. 

Inspirerad av verkliga händelser

Då Hanne försöker kontakta ledningen om bristerna på äldreboendet möts hon av döva öron. När hon till slut förstår att ledningen inte kommer att lyssna vänder hon sig till slut till media. Något som får allvarliga konsekvenser för henne. 

Hanne (Bianca Kronlöf) och hennes kollegor på äldreboendet. Foto: TriArt Film

 

”Så länge hjärtat slår” är inspirerad av radiodokumentären ”Det illojala vårdbiträdet” där vårdbiträdet Stine Christophersen berättade om bristerna på det äldreboende hon jobbade på under pandemin. 

Kronlöf övertygar

Bianca Kronlöf är övertygande i rollen som den obevekliga Hanne. En person med mod och civilkurage som inte viker från sin uppfattning. Det trots att hon både riskerar jobb och relationen med sin bästa vän, som är avdelningschef på boendet. 

Ella Lemhagens film lyckas på ett trovärdigt sätt förmedla den desperation som rådde på många äldreboenden i landet när pandemin slog till. En tragisk bild av hur Sverige togs på sängen av covid-19 och om de många liv som gick till spillo. Liv som kanske hade hade kunnat räddas om vården och omsorgen arrangerats på ett annat sätt. Filmen är också en brutal vidräkning med den vinstdrivande äldreomsorgen, där vinstintresset går före allt. Oavsett om det handlar om behandlingen av de boende eller respekten för meddelarfriheten. 

Men ”Så länge hjärtat slår” visar också hur den lilla människan kan stå upp mot systemet och skapa förändring. Det krävs bara mod och civilkurage. Förhoppningsvis kan filmen inspirera fler att göra samma sak som Hanne. Samhället behöver fler visselblåsare som henne. 

“Så länge hjärtat slår” har premiär nu på fredag den 27 september.