Borgius

Förra året anmäldes 230 hatbrott mot romer. Den högsta siffran någonsin. Men bara i en procent av fallen kan man koppla en gärningsman till anmälan.

Hans Caldaras, författare och debattör, menar att hatbrott mot romer sker dagligen.
– Vi har en situation i Sverige med tiggare från Östeuropa som kommer hit. Många av dem är romer. I början var det många svenskar som kände empati med deras situation. Hos en del har det nu istället övergått i aggressivitet. Romska tiggare får utstå spott och att man kallar dem för både det ena och det andra, säger han.

Förra året anmäldes 230 hatbrott mot romer. Det är den högsta siffran någonsin. Men bara en procent av brotten går att knyta till en gärningsman, som nödvändigtvis inte fälls i domstol.

Hans Caldaras tror att det finns ett stort mörkertal bakom antalet anmälda hatbrott.
– Bland de som tigger är det väldigt sällan eller aldrig någon som anmäler. Det är oftast någon som blivit vittne till brottet som gör anmälan.

De romer som anmäler hatbrott, menar han, är svenska romer som bor i Sverige.

Hans Caldaras, som själv är rom, berättar att han förra året anmälde ett hatbrott som han blev utsatt för i en klädaffär i Växjö. Men polisen la ner ärendet.
– Jag var i en butik med mina vänner. Ägarinnan ställde sig i dörren och sa att hon ville att vi skulle gå. Det var för att vi var romer. Jag anmälde det till polisen, men min anmälan lades ner. Det är också ett problem att dessa anmälningar läggs ner väldigt snabbt, även om jag inte vill svartmåla polisen, säger han.

En anledning till att många hatbrott inte polisanmäls tror Hans Caldaras beror på det romregister som Dagens Nyheter avslöjade förra året.
– Det lilla förtroende man hade för polisen är borta. Många är rädda att vända sig till polisen eftersom de tror att de kan hamna i ett register, säger han.