Daniel Swedin och Leonidas Aretakis deltog i Dagens Arenas direktsända valvaka.

Val 2022 Vad innebär det att SD gått om Moderaterna och blivit näst största parti? Vad ligger bakom Socialdemokraternas uppgång och vad har förändrats i partiernas attityder jämfört med förra valet? Det var en del av de frågor som diskuterades under Dagens Arenas direktsända valvaka. 

Högersidan är i knapp ledning med 175 mandat mot de rödgrönas 174 mandat, även om vi får vänta till onsdag innan det slutgiltiga valresultatet. Men i början av kvällen såg det ut att luta åt andra hållet. Något som också präglade större delen av Dagens Arenas valvaka som sändes under valkvällen.

För första gången någonsin höll Dagens Arena en direktsänd valvaka, som gästades av nästan trettio personer. Strax efter att vallokalsundersökningen, Valu, presenterades klockan 20 gästade Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete och Andreas Johansson Heinö, förläggare på Timbro förlag valvakan. De kommenterade siffrorna som då pekade på att SD fick flera procentenheter fler röster än M.

– Det visar på ett totalt misslyckande för högerpartiernas strategi att ta in SD i samarbetet – SD har ätit upp dem, sa Helle Klein.

Andreas Johansson Heinö var mindre tvärsäker och menade att Moderaterna ändå skulle kunna bli nöjda vid ett maktskifte:

 – Det har varit en strategi från Moderaterna att få en majoritet och om man lyckas med det tror jag ändå att man kommer att vara nöjd, sa han. 

Ulrika Schenström, vd för tankesmedjan Fores och tidigare statssekreterare för Fredrik Reinfeldt var bekymrad av de resultat som pekade på det ökade SD-stödet (något som senare visade sig stämma då de officiella resultaten kom).

Det är ingen hemlighet att jag tillhör dem som har ifrågasatt hela samarbetet med SD. Det är väldigt problematiskt för svensk borgerlighet framöver om det visar sig att SD är största parti. Vad ska hända med borgerligheten? SD är ju inget borgerligt parti.

Schenström menade att Moderaterna börjat i fel ände. 

 – M borde ha börjat i: vilka samhällsproblem vill jag lösa? Vilka kan jag samarbeta med då? Istället för: vi vill samarbeta med de här

Amanda Lind

En annan gäst var Amanda Lind (MP), tidigare kultur-, demokrati- och idrottsminister. Hon menade att det sticker i ögonen på många när MP säger att vi inte kan leva som nu och behöver förändra vår livsstil.

-Det känns som att det har varit en koordinerad attack mot Miljöpartiet. Jag tycker att det bästa vore om alla fyra röd-gröna partierna kan sitta i regering ihop, menade hon. 

Men ju längre kvällen led desto tydligare blev det att en röd-grön regering verkade allt mer osannolik. Någon som tidigt förutspådde en jämn valutgång var statsvetaren Katarina Barrling som vid 22-tiden konstaterade att det mycket väl skulle kunna bli så att valutgången inte var klar förrän på onsdag. Och oavsett valresultat kommer det vara svårt att bilda regering, enligt Barrling. Samtidigt slog hon fast att det trots allt är en viktig sak som förändrats, om man jämför med hur situationen såg ut för fyra år sedan.

– En sak som är klarare nu än efter förra valet är att det nu formerats två block så tillvida att alla har sagt tydligt vilken statsministerkandidat de stödjer. 

Katarina Barrling

 

Daniel Swedin, politisk redaktör för tidningen Arbetet, tyckte att Moderaternas tapp till Sverigedemokraterna var något som stack ut. 

-Vi har haft en valrörelse som är extremt fokuserad på Moderaternas frågor och att man ändå inte lyckas bli näst största parti – att SD är större – det är en stor förlust. Vi vet också att många av SD:s väljare kommer från arbetarklassen och de gillar inte Moderaterna, sa Daniel Swedin.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, lyfte fram att Socialdemokraternas nedåtgående trend som märkts val för val, nu hade brutits.

– Det kan tyckas blygsamt, men man ska komma ihåg att det resultatet kommer efter att ha regerat i åtta år med väldigt skakigt regeringsunderlag. Det är ett remarkabelt resultat med tanke på det och det är framför allt ett underbetyg för oppositionen.

En stor del av förtjänsten för S ökning går att hitta hos partiledaren, enligt Bjereld. 

 – Magda har vunnit väljarnas förtroende som nästan ingen gjort tidigare. Jag tror det handlar om att man har visat att det finns en trygghet i att man ställer upp för medborgarna i kris. 

Leonidas Aretakis, chefredaktör för Flamman, tyckte å sin sida att Socialdemokraternas valstrategi är problematisk, där partiet fokuserat på Magdalena Anderssons kompetens och mindre på egen politik. 

– Man har framför allt pekat på att om man röstar på M och KD kommer man föra SD till makten. I längden är det problematiskt att bara gå till val på statsmannaaktighet, det framstår som lite desperat.

Han menade också att så länge Vänsterpartiets hjärtefrågor ligger lågt på nyhetsagendan blir det svårt för dem att få ut sin politik, vilket även gäller Miljöpartiet.

-Varken V eller MP har kraften att sätta agendan själva. Så länge det handlar om brott och straff så kommer de inte få utrymme att prata om sina frågor, som välfärd.


Elsa Persson och Jon Andersson